Mer internationellt samarbete inom flygindustrin

En ny exportstödjande myndighet för försvarsmaterielfrågor har nyligen bildats. Ska vi fortsätta att ha spjutspetskunskap inom teknik och högteknologi är det viktigt att flygindustrin kan öka sitt samarbete med framväxande länder som exempelvis Indien. Det framhåller kristdemokratiska riksdagsledamoten Yvonne Andersson.

För att behålla och utveckla den kunskap som finns inom flygindustrin måste man skapa samarbete med framväxande länder som exempelvis Indien.Bild Pia Molin

För att behålla och utveckla den kunskap som finns inom flygindustrin måste man skapa samarbete med framväxande länder som exempelvis Indien.Bild Pia Molin

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-11-16 08:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige finns idag en mycket kvalificerad och omfattande flygindustri vid Saab i Linköping som hävdar sig väl på den internationella marknaden. Den produktutveckling inom flygindustrin som Saab bidrar med stärker Sverige som en framgångsrik industri- och tjänstenation. I en allt mer globaliserad värld måste svensk konkurrenskraft till stor del bygga på ett högt utvecklat kunskapsinnehåll i våra exportprodukter, varför forskning, utveckling och innovation är centrala delar av tillväxtpolitiken.

Flygindustrin i Linköping har stor betydelse för teknikutvecklingen i Sverige. Den forskning som görs binder samman områden som fysik, teknik och medicin, ämnen som kan ge oförutsedda avknoppningar inom företagande och skapa nya forskningsområden. Det ger också positiva effekter även inom andra samhällsområden, till exempel vid forskningen vid Linköpings universitet och Tekniska högskolan och för näringslivet i övrigt. Denna förmåga att ligga i framkant när det gäller forskning och teknikutveckling är av avgörande betydelse för vår fortsatta välfärd.

Alliansregeringen har nyligen inrättat en exportstödjande myndighet för försvarsmaterielfrågor som precis har börjat arbeta. Det är något som Saab och flygindustrin i Linköping kan ha stor nytta av. Flygindustrins framtid ligger i internationalisering. Genom den nya myndigheten kan stödet för export av flygplan ges mer effektivt och samordnat. Myndigheten kan också bidra till en mer tydlig rollfördelning mellan beställare och köpare.

Ett närmare samarbete inom flyggindustrin med utvecklingsländer eller nyligen industrialiserade länder skulle stärka Sverige som en framgångsrik industri- och tjänstenation. Många länder är idag i behov av mer vänskapsrelationer med företag i Sverige och EU och kontakter mellan makthavare är viktiga i många kulturer som förutsättning för goda affärsrelationer. Ska vi fortsätta att ha spjutspetskunskap inom teknik och högteknologi är det viktigt att vi ökar vårt samarbete inom flygindustrin med framväxande länder som exempelvis Indien.

Flygindustrin skapar även trygghet för oss i Sverige då medborgarna vet att Sverige vid ett eventuellt försämrat omvärldsläge kan försvaras. Saab i Linköping bidrar till att vi kan ha ett flygvapen som har hög internationell standard. Det ger Sverige möjlighet att hävda territoriell integritet och övervaka vårt närområde.

I dessa ekonomiska osäkra tider är det viktigt att vi kan behålla och utveckla den kunskap som finns inom flygindustrin. Flygindustrin i Linköping har en viktig roll för att Sverige i framtiden kan fortsätta att vara en framträdande nation inom såväl industri som forskning.

YVONNE ANDERSSON, RIKSDAGSLEDAMOT (KD)

Läs mer om