Mer krut mot psykisk ohälsa

Inom vården bör missbrukare, liksom äldre med flera sjukdomar, prioriteras i högre grad. Det menar landstingspolitikerna IRMA GÖRTZ och ANNA-LENA SÖRENSON.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-02-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige och Östergötland har vi anledning att vara stolta över vår hälso- och sjukvård. Den är gemensamt finansierad och kommer alla till del oavsett inkomst. I hälso- och sjukvården finns kompetenta och professionella medarbetare som genom sitt arbete säkrar en vård av högsta kvalitet.

Samtidigt finns fortfarande problem och stora utmaningar. Det finns brister i tillgänglighet och kvalitet, och många som är i stort behov av samhällets stöd och omsorg får inte den vård man borde ha rätt till.

I Östergötland rapporteras årligen, inom ramen för arbetet med uppdrag prioriteringar, till Hälso- och sjukvården om behov av resurstillskott och omfördelningar. Det ställer stora krav på politiken att våga styra och fördela våra gemensamma resurser.

Vi skulle vilja peka på ett par områden som är i behov av ökade insatser, och som vi kommer att lyfta fram i vårt politiska arbete:

ºÄldre med flera sjukdomar. Allt fler i Sverige blir allt äldre. Det innebär också att det blir vanligare med sjukdomar som hör åldrandet till. Allt mer av våra samlade resurser kommer att behövas för att bota och lindra dessa åkommor. Men många gånger handlar det inte bara om resurser utan också om arbetssätt och förhållningssätt. Oftast fungerar varje enskild insats bra, men det finns ingen som tar ansvar för helheten och den samlade livssituationen när den egna förmågan sviktar.

º Den psykiska ohälsan. Den lätta och medelsvåra psykiska ohälsan ökar, inte minst bland ungdomar och unga vuxna. Vår uppfattning är att samhället kommer att behöva öka resurserna för att möta detta. De svårt sjuka och funktionshindrade behöver ett förstärkt omhändertagande och en bättre samordning mellan sjukvårdens och kommunernas vård och omsorger.

ºFörbättra missbruksvården. Både landstinget och den nationella narkotikasamordnaren Björn Fries har uppmärksammat att insatserna och stödet brister. Samtidigt har framsteg inom forskning inneburit att möjligheten till stöd genom medicinering ökar. Det ställer nya och större krav inte minst på landstinget.

º Tillgängligheten till sjukvården måste bli bättre. Det är inte acceptabelt med långa väntetider till besök och behandling med oro och lidande för den enskilde som följd. En hög tillgänglighet är också viktig för att vi medborgare skall ha ett fortsatt förtroende för sjukvården och att vi skall känna oss trygga med att vården finns där när vi behöver den.

Utmaningen är att ekonomin, nu liksom tidigare, innebär begränsningar. Vår övertygelse är att den styrning skall ske mot de patienter som har de största behoven av vård - inte de som har de starkaste rösterna eller de största ekonomiska resurserna.

Irma Görtz (s)

Andre vice ordförande landstingsstyrelsen

Anna-Lena Sörenson (s)

Andre vice ordförande hälso - och sjukvårdsnämnden

Läs mer om