Migration - en framtidsfråga för Sverige

Regeringen höjer anslagen till Migrationsverket för att förbättra asylmottagandet. Dessutom vill regeringen ge högre ersättning till de kommuner som tar emot ensamkommande asylsökande ungdomar. Det skriver migrationsminister Tobias Billström och Gunnar Axén.

Linköping2007-05-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige står inför många utmaningar.

En åldrande befolkning kommer att skapa ett ökat personalbehov inom vården, omsorgen och tjänstesektorn i stort - men också lämna stora luckor efter sig när de går i pension och lämnar arbetsmarknaden.

Till detta kommer behovet av att utveckla och förnya svensk arbetsmarknad för att göra det möjligt för människor att förverkliga nya idéer och utveckla företag så att nya jobb kan växa fram.

Vi måste ständigt våga förnya och gå framåt för att komma vidare och inte halka efter eller bli omsprungna av andra länder med en mer kreativ miljö.

För att vitalisera och bidra till den svenska utvecklingen kan vi göra det möjligt för andra att komma hit och bidra med sina kunskaper.

Precis som många duktiga svenskar väljer att resa ut i världen och arbeta, ta in nya intryck och bidra till välståndsutvecklingen i andra delar av världen så ska vi välkomna dem som vill berika svensk arbetsmarknad och företagande.

För vissa handlar det om cirkulär migration, det vill säga att man reser iväg och jobbar i några år för att sedan återvända hem - för andra blir flytten permanent.

Vi har en lång historia av detta i Sverige, både när det gäller de valloner som flyttade till Sverige på 1600-talet och i hög grad bidrog till den tidiga industriella utvecklingen och de många svenskar som på 1800-talet utvandrade till Amerika för att där odla upp och bruka jorden.

Möjligheten för människor att arbeta och skapa sig en framtid i ett annat land ska vara stor även i framtiden.

En annan del av migrationsområdet rör dem som mer eller mindre tvingas iväg från sina hem. Just nu handlar det i första hand om många som lämnar Irak för att söka asyl och skapa sig ett bättre liv här.

Oavsett orsaken till att de kommer hit kan de utgöra ett viktigt tillskott till vårt samhällsbygge och bidra till att göra Sverige ännu bättre.

De som kommer hit är oftast initiativrika människor, med drivkraft och ambitioner. Vi måste ta tillvara deras styrkor och inte förblindas av vissas behov av stöd efter traumatiska upplevelser.

För regeringen är det grundläggande att värna rätten att söka asyl, och få en snabb och rättssäker prövning. Särskilt när det gäller stora grupper som kommer till oss, där många dessutom är minderåriga, är det synnerligen viktigt att mottagandet och prövningen fungerar på bästa sätt.

Om de nyanlända snabbt kan få besked om sin framtid och komma in på arbetsmarknaden är mycket vunnet för alla.

Därför görs nu en förstärkning av Migrationsverket så att förutsättningarna för att ge de asylsökande ett bra mottagande ökar samtidigt som handläggningstiderna hålls korta. I vårpropositionen meddelades att anslaget ökar med 550 miljoner kronor 2008 och 300 miljoner kronor år 2009.

För att mottagandet av de ensamkommande ungdomarna ska fungera föreslår regeringen höjda ersättningar till de kommuner som har avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar. Detta för att fler kommuner ska teckna avtal och för att mottagandet ska bli bättre.

Vissa kommuner har haft synpunkter på ersättningarna för mottagandet. När regeringen nu höjer ersättningarna hoppas vi att fler kommuner ställer upp och tar emot ensamkommande barn och ungdomar.

För att bryta och förebygga utanförskap, och för att skapa ett dynamiskt och kreativt samhälle, behöver vi ta vara på alla människors kompetens och erfarenhet.

Då skapar vi ett ännu bättre Sverige.

Tobias Billström (m)

Migrationsminister

Gunnar Axén (m)

Ordförande i socialförsäkringsutskottet

Läs mer om