De senaste 25 åren har antalet människor som har lämnat sitt hemland ökat kraftigt. Enligt FN uppgår antalet migranter i dag till ungefär 200 miljoner men ingen vet exakt hur många de är. Siffrorna visar att vi står inför stora utmaningar. Migration är en av de stora globala framtidsfrågorna. Rörelserna över landgränser har stor betydelse och kommer att få än större betydelse för världens länder och för deras utveckling. Det innebär också att diskussionen om migrationen nu blir bredare.
Befolkningen i Sverige, och många andra länder i västvärlden, blir allt äldre. En politisk fråga av stor vikt är hur den framtida välfärden i dessa länder ska lösas, när de äldre blir fler och de yngre som ska försörja dem inte ökar i samma takt. En del av lösningen på detta problem kan vara migration.
Även de länder varifrån många migranter kommer kan gynnas av migrationen. Tidigare har man diskuterat brain-drain som en av migrationens följder, men nu pratar man mer om brain-gain. Många av de som utvandrar flyttar senare tillbaka och kan med nya kunskaper hjälpa till att utveckla sina hemländer. Dessutom skickar migranter hem stora belopp varje år till sina släktingar. Det är pengar som naturligtvis gör mycket nytta för utvecklingen i hemlandet.
I dag är det FN:s internationella migrationsdag. Det uppmärksammar vi genom att tillsammans med Röda korset, SIOS, och Campus Norrköping, arrangera ett seminarium på temat "migrationens möjligheter och utmaningar" i Norrköping.
Vi företräder två organisationer med olika uppdrag och mål. Myndigheten Migrationsverket tillämpar lagen och gör objektiva bedömningar utifrån den. Organisationen Svenska FN-förbundet agerar påtryckare och skapar debatt i frågorna. Trots olika roller förenas vi ett gemensamt intresse för frågorna. Den gemensamma utmaningen är en ordnad migration där vi kan värna människors skyddsbehov, främja global rörlighet och dra nytta av de möjligheter som migrationen erbjuder både i hemländerna och i mottagarländerna.
Dan Eliasson
Aleksander Gabelic