Miljöpartiet satsar på skolmaten

MP vill satsa 150 miljoner på ett skol- och äldrekökslyft, skriver riksdagsledamot GUNVOR G ERICSSON (MP) och MARTIN NYBERG (MP), gruppledare i Finspång.

Miljöpartiet vill höja kompetensen hos personalen i landets skol- och äldrekök, skriver författarna. Foto: Ida Eklund/Scanpix

Miljöpartiet vill höja kompetensen hos personalen i landets skol- och äldrekök, skriver författarna. Foto: Ida Eklund/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-10-07 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mat handlar inte bara om näringsämnen. God mat är vällagad och dess dofter och smaker berikar både kropp och själ. God mat är en måltid, en mötesplats som ger avkoppling och många gånger en stark social samvaro. God mat är politik. Den låt-gå-mentalitet som fått prägla utvecklingen har skapat förödande konsekvenser, bland annat i form av ohälsa och miljöförstöring. 

Det är inte aptitligt att sjukhus och äldrevård ger äldre och sjuka mat som uppenbart är gjord på så undermåliga råvaror att tiotals E-nummer och tillsatser ska kamouflera innehållet. De äldres aptit kan helt förstöras av att den trista maten serveras i ännu tristare plastlådor. Det är som om någon glömt bort att riktig mat är helt grundläggande för människors välbefinnande.

Miljöpartiet vill genomföra ett kompetenslyft för god mat. Tillagning på plats med råvaror av god kvalitet ger god mat och minskat svinn så det behöver inte bli dyrare utan snarare finns det också ekonomiska vinster i att satsa på god mat. Naturvårdsverket visade nyligen att mat för hundratals miljoner årligen kastas, vilket också ger onödig klimatpåverkan.

Det visar sig också att det är stora skillnader mellan olika kök. Mottagningskök genererar mer svinn än om tillagningen sker på plats. Ge måltidspersonalen tid och resurser att upphandla och laga mat från bra råvaror. En bra skolmat är en investering i barnens hälsa och utbildning. 

Miljöpartiet avsätter i sitt budgetförslag 150 miljoner de kommande åren för ett skol- och äldrekökslyft. Staten och kommunerna ska tillsammans finansiera kompetensutveckling. Personalen ska genom programmet få möjligheter att lära sig mer om barn, mat och hälsa, ekologisk och rättvisemärkt mat, och få kunskaper kring lagstiftning och rutiner. Program ger även personalen inom äldreomsorgen en motsvarande kompetensutveckling kring maten och måltiden och dess betydelse för hälsa hos äldre människor. 

Vi vill också begränsa de onödiga tillsatserna i skolmaten. Dåliga råvaror ska inte maskeras med kemiska tillsatser. Tillsatser som är otillåtna i ekologisk mat bör inte heller förekomma i skolmaten. 

En politik för god mat i den offentliga servicen ger en högre kvalitet för patienter och elever. Men det ger också förutsättningar att utveckla en lokal livsmedelsförädling och livsmedelsproduktion. Ökad kvalitet i offentligt serverad mat är en viktig faktor för ett framgångsrikt lokalt livsmedelsföretagande. 

Bra mat ska naturligtvis ha ett bra näringsinnehåll och vara fri från bakterier, gifter och andra skadliga substanser. Men mat till människor är inte bara en fråga om hur många gram den innehåller av olika näringsämnen och vitaminer. Bra mat måste också ha smak, doft, utseende som väcker glädje och lust att äta och ger aptit på livet. 

Gunvor G Ericson

Martin Nyberg

Läs mer om