Linköpings kommun och Tekniska verken har under den senaste femton åren varit drivande i utveckling av biogas.
Via Linköping Biogas (som de första åren till 50 procent ägdes av bland annat LRF) och Svensk Biogas har man investerat i produktionsanläggningar, processutveckling samt infrastruktur.
Satsningarna lyfts såväl nationellt som internationellt fram som ledande och viktiga för att minska beroendet av fossila bränslen, liksom för att skapa fler jobb och möjlighet till miljöteknikexport.
Vår strävan har varit att få andra aktörer att också investera för att skapa en marknad som täcker hela Sverige. Detta har varit svårt, varför vi som regionens största kommun har tagit ett regionalt ansvar och byggt biogasmackar i närliggande kommuner och en produktionsanläggning kopplad till etanolfabriken i Norrköping.
Som kommunalt bolag kan vi inte själva gå vidare för att sprida biogasutveckling och produktion och därigenom riskera kommuninvånarnas pengar i projekt utanför regionens gränser.
Samtidigt vill vi gärna kunna sprida vårt miljökunnande, bidra i klimatarbetet och få tillbaka en del av våra utvecklingssatsningar. Vi får ju hela tiden studiebesök och förfrågningar från hela världen om hjälp med utveckling av biogas.
Nyligen har det privatägda företaget Swedish Biogas International, SBI, startats.
SBI står helt på egna ben ekonomiskt och ansvarsmässigt.
Ett avtal har slutits om samarbete med Tekniska verken avseende inköp av konsulttjänster och utvecklingsarbeten för externa kunder. Där tillförsäkras Tekniska verken en omsättningsbaserad ersättning från SBI.
Med andra ord tar SBI affärsrisken och Tekniska verken får betalt utan risk. Redan i vår bedöms minst fem kvalificerade processingenjörer och projektledare ha fullt sysselsatta med uppdrag åt Swedish Biogas International - jobb som inte fanns tidigare! Troligen kommer det att skapa många fler jobb och export av ledande svensk miljöteknik.
Kritiken mot att privata bolag får exportera kommunal erfarenhetsbaserad kunskap och ersätta kommunen för nedlagt arbete och investeringar i detta arbete delar jag inte.
Samarbetet är banbrytande och möjliggör en snabbare tillväxt och export av miljökunskapen, utan att samtidigt utsätta kommunen för ekonomiska risker. Detta sätt att sälja kommunalt kunnande borde utnyttjas inom många fler kommunala områden, till exempel äldrevård, fjärrvärmeproduktion och sophantering.
Tyvärr uppfattas privata och kommunala bolag ofta enbart som konkurrenter. Vi ser att man också kan samarbeta och tillsammans ta ansvar för sina olika uppgifter till gagn för alla.
Gösta Gustavsson (c)
Miljökommunalråd
Linköping