Mindre skatt ger mer frihet

Jobbavdraget kommer att ge ett vanligt arbetarhushåll cirka 1 000 kronor mer i plånboken från och med denna månad. Målet är att stärka individens makt över vardagen, skriver FINN BENGTSSON (m), riksdagsledamot för Östergötland.

Linköping2007-01-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har blivit ett nytt år och det här årsskiftet är speciellt. Årsskiftet innebär att den nya regeringen nu kan börja sätta den politik i verket som väljarna röstade fram i höstens val. De förändringar som utlovades av allianspartierna innan valet kan nu börja genomföras och bli verklighet.

En av dessa förändringar kommer, för alla som arbetar, tydligt att märkas redan på lönebeskedet för januari månad. Den 1 januari trädde nämligen det så kallade jobbavdraget i kraft.

Jobbavdraget innebär att skatten för de som arbetar sänks och det blir mer lönsamt för låg- och medelinkomsttagare att välja arbete före bidragsförsörjning. För att särskilt stimulera äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden görs avdraget extra stort för dem.

Det ska synas i plånboken när man arbetar, därför är jobbavdraget en viktig del i vår politik. För den som tjänar 100 000 kronor eller mer per år sänks skatten med mellan 5 000 och 11 000 kronor per år. En städare med lönen 16 600 får en skatteminskning på cirka 600 kronor i månaden. En sjuksköterska med lönen 24 800 får ett jobbavdrag på cirka 880 kronor i månaden.

Dessa extra hundralappar medför alltså en direkt positiv ekonomisk skillnad för många. Men lika viktigt är att detta är en klar väg i politiken som för enskilda bort från ekonomiskt beroende av "någon annan" till en stärkt makt hos individerna själva mot sådan överhöghet.

Myndiga medborgare skall tillåtas vara myndiga. Bästa beviset för detta är när politiker släpper idén om att detaljstyra i människornas vardag.

Ytterligare två skattesänkningssteg i denna riktning planeras för mandatperioden. I och med dessa kommer ett vanligt LO-hushåll att få 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Då är höjda försäkringspremier och a-kasseavgifter medräknade.

En annan viktig aspekt av jobbavdraget är att det nu kommer att löna sig bättre för deltidsarbetare - en grupp som kraftigt domineras av kvinnor - att utöka sin arbetstid. Det är inte en oväsentlig del i jämställdhetssynpunkt.

Jobbavdraget innebär större möjligheter att genom eget arbete påverka den egna livssituationen och åtgärden är bara en del i regeringens breda program för att få fler människor i arbete. Nu genomför vi uppdraget från väljarna.

Finn Bengtsson

Läs mer om