Minskade anslag till ungas psykvård

Det är mycket oroväckande att barn- och ungdomspsykiatrin i Motala/Vadstena tilldelas minskade anslag från landstinget i Östergötland de kommande åren. Det skriver Conny Jansson som är verksamhetschef men som inte vill gå vidare med anbudsgivning på de nya villkoren.

Linköping2010-09-07 08:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdbehovet på grund av psykisk ohälsa bland barn och ungdomar i Västra Östergötland är sedan länge stort. Trycket på BUP har konstant varit högt under det knappa decennium som vi ansvarat för barn- och ungdomspsykiatrin i Motala och Vadstena. Vi ser dessvärre inget som tyder på att vårdbehovet hos denna patientgrupp kommer att minska framöver. Tvärtom ligger antalet neuropsykiatriska diagnoser och diagnoser för depression och ångest högre i västra delen av länet än i övriga delar av Östergötland. Det är därför mycket oroväckande att barn- och ungdomspsykiatrin i Motala/Vadstena tilldelas minskade anslag från landstinget i Östergötland de kommande åren.

Under våren har landstinget i Östergötland genomfört en offentlig upphandling av BUP i Motala och Vadstena. Det nya avtalet börjar löpa vid årsskiftet.

Vi som idag är vårdgivare får ofta frågan varför vi inte lämnade in något anbud och varför vi därmed inte kommer att fortsätta vår verksamhet. Skälet till detta är helt enkelt att vi inte kan acceptera den nedskärning om uppskattningsvis 20 procent, i reda kronor cirka 2 miljoner per år, på resurserna för barn- och ungdomspsykiatrisk vård i Motala och Vadstena som landstinget i Östergötland nu genomför.

Enligt vår uppfattning är nivån på avsatta medel inte försvarbar utifrån föreliggande vårdbehov i Motala och Vadstena. Vi vänder oss också mot att neddragningar på vård av denna utsatta patientgrupp sker på detta sätt.

Kravspecifikationen i den nu avslutade upphandlingen ändrar helt de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva barn- och ungdomspsykiatri i Motala/Vadstena. Under de kommande tre åren måste till exempel pengar, som tidigare satsats direkt på patientgruppen i Motala/Vadstena användas för läkarjour, läkemedel samt övertagande av personal som tidigare funnits på landstingets lönelista.

För oss stod det på ett tidigt stadium klart att vi, med den typ och kvalitet av vård vi bedriver idag, varken kunde eller ville ge in något anbud. Vid anbudsfristens utgång hade inte ett enda anbud på BUP i Motala/Vadstena kommit in. Upphandlingen var tvungen att göras om med marginellt ändrade villkor. Vid andra försöket kom ett anbud in.

Utöver det minskade anslag till Motala/Vadstena som landstinget genom utformningen av kravspecifikation och ersättningsregler genomförde, gjordes också upphandlingen enligt "lägsta pris vinner"-principen. Detta medförde att anbudsgivaren valde att lägga sig cirka 10 procent under de ekonomiska ramar som landstinget erbjöd, vilket alltså ytterligare minskar de ekonomiska resurserna till barn och ungdomar med psykisk ohälsa i Motala/Vadstena kommande år. "Prispress" kan vara eftersträvansvärt på vissa områden, men vi ifrågasätter starkt det lämpliga i att upphandla barn- och ungdomspsykiatri på så sätt att "vård till lägsta pris" blir avgörande.

CONNY JANSSON, VERKSAMHETSCHEF BARN-OCH UNGDOMSPSYKIATRIN MOTALA-VADSTENA

Läs mer om