Mjölken måste bli dyrare

Alla kor behövs, men mjölkpriserna måste höjas för att undvika utslagning av svensk mjölkproduktion. Det skriver PETER BORRING, ordförande LRF Östergötland.

Linköping2009-06-18 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trycket på allt billigare mat har varit hårt de senaste fyra decennierna. Maten har aldrig utgjort så liten del av svenskens kostnader som i dag. De senaste åren har det internationella mjölkpriset sjunkit kraftigt och i sin tur påverkat den svenska mjölkmarknaden. Allt detta har lett till en stark rationalisering på mjölkgårdarna.

Många konsumenter efterfrågar närproducerade och ekologiska livsmedel. Den stora andelen konsumenter och inte minst offentliga upphandlare, efterfrågar dock i första hand produkter med priset som viktigaste faktor. Inte minst visar etableringen av flera lågpriskedjor i Sverige att lågprissegmentet är intressant ur ett handlarperspektiv. För att svara upp emot denna efterfrågan krävs ett mera varierat utbud med lågpris-, "standard"- och "premium"-alternativ.

LRF välkomnar den mångfald inom livsmedelssektorn som en fri marknad bör erbjuda. För att mindre aktörer ska kunna sälja olika typer av dyrare produkter - ofta med lokalt ursprung - krävs dock en stor stabil aktör som marknadsledare som tar hand om den stora volymen. Den stora aktören måste ha styrkan att långsiktigt tillhandahålla och utveckla ett brett produktsortiment, samt hantera distribution till både stormarknader och storhushåll på ett effektivt sätt. Inom mjölksektorn är det i Östergötland Arla Foods. De största aktörerna i mejerisektorn är i regel öppna kooperativa föreningar. Det innebär att alla kan bli medlemmar och föreningen har en solidarisk skyldighet att ta emot alla medlemmars vara. Då kan man inte göra skillnad på olika producenter och enbart arbeta med den som ligger geografiskt bra eller har en stor attraktiv volym.

LRF anser att en snabb höjning av mjölkpriset är en förutsättning för att mjölkföretagen ska uppnå lönsamhet, då annars en utslagning av svensk mjölkproduktion är ett faktum. Att konstruera ytterligare former av stödsystem är dock inte rätt väg att gå. Här tror vi att konsumenten har störst påverkan genom sitt aktiva val av produkter och att som skattebetalare ställa krav vid offentlig upphandling. Om tillräckligt många konsumenter är tydliga med att i möjligaste mån köpa produkter som är producerade enligt svenska lagar och regler, tror vi marknadskrafterna kan påverkas effektivast.

Lantbruket i Sverige består av stora och små, konventionella såväl som ekologiska gårdar. Alla bönder, oavsett gårdsstorlek eller inriktning, lever upp till en av världens hårdaste djurskydds- och miljölagar. Alla kor behövs därför för att uppnå gemensamt uppsatta miljömål om levande odlingslandskap och biologisk mångfald. Det finns hagar och fält som i skogs- och mellanbygd inte kan hållas öppna på annat sätt än med betande mular och vallodling och en konkurrenskraftig mjölk- och köttproduktion är förutsättning för detta. Tänk på detta när sommarstugorna befolkas i sommar!

Peter Borring

Läs mer om