Myter om hur tonåringar handskas med alkohol

Tonårsföräldrar i Östergötland måste göras medvetna om riskerna kring sina barns alkoholvanor. Riktade informationssatsningar för att få vuxna att inse sin roll när det gäller tonåringarnas alkoholdebut ska genomföras under året. Tf landshövdingen Magnus Holgersson, länspolismästare Mats Löfving och landstingsrådet Marie Morell står alla bakom detta upprop.

De är de vuxna föräldrarnas värderingar och vanor kring alkoholbruk som förmedlas till tonåringarna. Inte minst när det gäller alkoholdebuten i hemmet.

De är de vuxna föräldrarnas värderingar och vanor kring alkoholbruk som förmedlas till tonåringarna. Inte minst när det gäller alkoholdebuten i hemmet.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-16 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föräldrar som är tydliga med att deras tonåringar inte ska dricka alkohol gör sina barn en stor tjänst. Det är en myt att ett glas vin till maten lär tonåringen att handskas med alkohol. Vårt budskap till länets alla tonårsföräldrar är enkelt: gör som majoriteten och säg nej till alkohol så länge barnen inte har åldern inne.

Forskning visar att sambandet mellan alkohol och våld är starkt. I sex misshandelsfall av tio har förövaren varit påverkad av alkohol eller droger, och ungdomar löper större risk att utsättas för våld om de själva har druckit alkohol. Den som börjar tidigt med alkohol löper också större risk att drabbas av alkoholrelaterade problem som vuxen.

En ny SIFO-undersökning, beställd av Statens Folkhälsoinstitut, visar att 37 procent av föräldrarna till femtonåriga barn i Östergötland låter sin femtonåring smaka på alkohol i hemmet. Undersökningen visar också att bara fem procent av föräldrarna i länet tycker att det är okej att föräldrar bjuder sina barn på alkohol hemma när de går i grundskolans nionde klass. Merparten av dessa fem procent tror felaktigt att de flesta andra föräldrar också anser att det är okej att bjuda sina femtonåriga barn på alkohol.

Det är en viktig kunskap. Man kan anta att dessa föräldrar påverkas av ett inbillat grupptryck. Varje tonårsförälder har stött på förhandlingstaktiken "alla andra får?." Föräldrar som vet att de flesta tonåringar aldrig bjuds på alkohol i hemmet står väl rustade om den diskussionen kommer.

Förutom varje förälders uppenbara ansvar är det en social fråga att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. I slutänden är barns bruk av alkohol även en fråga för Polisen. Närpolisen har under de senaste åren prioriterat insatser mot de vuxna som mer eller mindre yrkesmässigt säljer importerad alkohol till unga. Sådan försäljning leder ofta till ett elände för de unga och är ett vedervärdigt sätt att försörja sig på. Polisen kommer nu även att utveckla arbetet med att konsekvent ingripa mot minderåriga ungdomar som dricker eller är berusade, att hälla ut alkohol på platsen och att kontakta föräldrarna. Polisen kommer också att försöka spåra upp langaren, vem det än är.

Föräldrar som bjuder sin tonåring på ett glas vin till middagen eller köper ut någon öl till skolavslutningen tror ofta att de hjälper sina barn till ett bättre förhållningssätt till alkohol. Detta är en myt. Tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker betydligt mer än andra ungdomar även utanför hemmet.

Under året genomförs en riktad informationssatsning för att göra tonårsföräldrar i Östergötland mer medvetna om nyttan med att hjälpa sina tonåringar att undvika alkohol. Vår förhoppning är att den minoritet som i dag tycker att det är okej att bjuda barn under 18 år på alkohol ska tänka om. Det är våra tonåringar verkligen värda.

MAGNUS HOLGERSSON, TF LANDSHÖVDING

MATS LÖFVING, LÄNSPOLISMÄSTARE

MARIE MORELL, LANDSTINGSRÅD

Läs mer om