Naturgas kompletterar biobränslen

Naturgas skulle kunna minska användningen av olja och kol i industrin och bidra till en minskning av koldioxid, kol och svavel. Den bidrar även till en stabilare energiförsöjning. Det skriver LENNART FREDENBERG, Sydkraft, projektchef Naturgas Mellansverige som svar på Folke Andersson artikel 21 juni.

Linköping2004-06-29 09:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folke Andersson uttrycker sin oro för att planerna på naturgas i Östergötland kan slå ut biobränsle som energislag. Detta är en tolkning som bygger på ett antal felaktiga antaganden. Naturgasen är ett rent och effektivt bränsle som fungerar sida vid sida med biobränslen och som inte minst bidrar till stabilitet i energiförsörjningen. Säker tillgång på el till rimliga priser är något som efterfrågas också av industrin i Östergötland, inte minst viktig basindustri som Braviken i Norrköping.

Basindustrin står idag för en fjärdedel av svensk export och sysselsätter direkt och indirekt omkring 270 000 svenskar. Det borde vara en huvuduppgift för energipolitiken att tillgodose basindustrins energibehov. Östergötlands industrier har behov av mångfald och flexibilitet i energiförsörjningen, inte minst för att ersätta miljömässigt ofördelaktiga energislag. Det är väsentligt för regionens tillväxtförmåga att tillgodose konkurrensmässiga förutsättningar för de energiintensiva industrier som finns i Östergötland.

Miljömässigt har naturgasen fördelar. Naturgasen avger vid förbränning betydligt mindre koldioxid än exempelvis olja (25 procent mindre/energienhet) och kol (45 procent mindre/energienhet). Dessutom avger naturgasen inget svavel, försumbara mängder stoft och betydligt mindre kväveoxider än både kol och olja vid förbränning.

Flera industrier i Östergötland har uttryckt att man gärna ser att det finns fler energikällor att tillgå i regionen. En välbalanserad energimix med både biobränsle och naturgas kan enbart skapa fördelar för alla aktörer. Tvärtemot vad Folke Andersson befarar skulle naturgas kunna bidra till väsentligt minskade utsläpp av koldioxid genom att ersätta kol och olja i industrin. Att naturgas och biogas tillsammans kan stärka fordonsgasflottan är ytterligare en positiv miljöeffekt och något som visar att naturgas och biobränsle kan leva sida vid sida. Norrköpings kommuns satsning på biogas understöds livfullt av Sydkraft.

Anderssons räkneövning om antalet jobb som kan förloras var intressant men bygger på felaktiga antaganden. Den utveckling av naturgasmarknaden som Sydkraft planerar, från Jönköping till Östergötland och upp mot Oxelösund och Örebro kan komma att motsvara kanske 10-15 TWh naturgas. Inte alls den omfattning som Folke Anderson uppger. Dessutom kommer naturgasen i huvudsak att ersätta olja och kol. Och då faller Folke Andersons beräkning om antalet berörda arbetstillfällen. Det blir kanske precis tvärtom! Det går inte att jämföra äpplen med päron. Det vi säkert vet är att om vi inte ser till att försörja vår industri med säkra elleveranser till fortsatt rimliga priser så kommer definitivt jobb att förloras.

En bättre naturgasförsörjning till Sverige skulle kunna bidra till industrins försörjning av bränslen genom att ersätta kol och olja. Naturgas skulle också kunna bidra till Sveriges elförsörjning vilket det nu planeras för i Malmö och Göteborg. Därigenom skulle vi kunna minska importen av kolkraft och sänka koldioxidutsläppen i enlighet med de regionala miljömålen samtidigt som vi stärker industrins konkurrenskraft. För att klara Sveriges energiförsörjning behövs såväl biobränslen som naturgas. Låt oss inte konstruera motsättningar när vi istället behöver hjälpas åt för att klara omställningen till ett hållbart energisystem.

Läs mer om