Hälso- och sjukvården i väster har under flera år fått minskade resurser och verksamheten har förändrats.
I samband med att vi i den nya landstingsmajoriteten tog över makten gav vi ett uppdrag till landstingsdirektören att återkomma med förslag som bland annat innebar att "Lasarettet i Motala ska ges möjlighet att förbättra det akuta omhändertagandet dygnet runt".
I måndags fattade landstingsstyrelsen ett beslut som just innebär detta. En förstärkning kommer att genomföras på akuten i Motala då ett projekt med akutläkare sätts igång.
Innan akutläkarna finns på plats fullt ut kommer motsvarande verksamhet att skötas av en särskild jourlinje med ökade möjligheter till bedömning och behandling av patienter dygnet runt. Det är något som invånarna i väster efterfråga och har ett stort behov av.
Samtidigt kommer vi också att föreslå att landstingsfullmäktige i april ska uppdra till Hälso- och sjukvårdsnämnden att upphandla verksamheterna inom ortopedi, kirurgi och anestesi om personalen så önskar vid Lasarettet i Motala.
Det innebär att vi vill ge möjlighet för både det föreslagna personalbolaget samt andra intressenter att bedriva vården i Lasarettet i Motala.
Att låta andra entreprenörer genomföra och driva vården på landstingets uppdrag är inget unikt, det har vi redan flera exempel på i vårt eget landsting. Bland annat är vår ambulanssjukvård i dag utlagd på ett företag som heter Ulfab.
För den enskilde patienten är det samma patientavgift och samma rättigheter till vård hos en alternativ vårdgivare som hos landstingets egen verksamhet. Vad som ska göras regleras klart och tydligt i avtal mellan vårdgivaren och landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd, där det är landstinget som ställer kraven.
I ett avtal med en privat entreprenör har landstinget faktiskt större möjligheter att just ställa krav på att viss verksamhet ska levereras och till vilken kvalitet och inom vilken tid patienterna ska få sin vård.
På Lasarettet i Motala har personalen själva visat intresse och engagemang för att antingen få driva verksamheten i ett personalägt bolag, men en majoritet av personalen var också positiv till att en annan entreprenör skulle kunna ta över verksamheten.
För att möjliggöra för ett personalägt bolag att även ha med andra aktörer in i bolaget så föreslår vi en offentlig upphandling. Vi tror att det är den bästa lösningen för en fortsatt god utveckling av vården på Lasarettet i Motala.
Personalen har själva visat på en mängd områden där nya spännande verksamheter skulle kunna växa fram. Vi kommer att ha med dessa tankar och förslag in i det fortsatta arbetet med att utveckla vården både på Lasarettet i Motala men också i hela Östergötland.
Marie Morell (m)
Christian Gustavsson (m)
Lasse Petersson (vl)
Sven-Eric Nilsson (c)
Levi Eckeskog (kd)
Gun Jareblad (fp)