Nya jobb i lågkonjunkturen

Det är inte politiker som skapar nya jobb. Det gör enskilda företagare och de behöver uppmuntras att nyanställa, skriver LARS HOLM; regionchef för Företagarna i Östergötland.

Linköping2009-07-15 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vintern och våren har präglats av varsel och uppsägningar. Allvaret i lågkonjunkturen understryks av Riksbankens sänkning av styrräntan till den lägsta på 100 år. Här i Östergötland har varselsamordnarna Björn Eriksson och Östsams Jan Owe-Larsson lagt en ambitiös plan för att kompetensutveckla de som blir av med sina jobb. Det är bra, men den siktar dessvärre bara på att öka utbudet av rätt utbildade medarbetare.

För att det ska skapas nya jobb krävs en efterfrågan på nya medarbetare. Och denna efterfrågan kan öka genom kloka beslut på riksnivå av politiker, fack och arbetsgivare. Många av Företagarnas medlemmar säger att det är kul att vara företagare men pest att vara arbetsgivare. Det är just arbetsgivarrollen som behöver förenklas.

Så vad behöver göras för att företagarna både ska ha råd och vilja och våga anställa fler?

* Sänk arbetsgivaravgifterna. Det är den skatt småföretagen anger som det största hindret. Och utrymme finns: 10 procentenheter (av 32) är en ren löneskatt. Den bör vägas mot kostnaderna för arbetslöshet och tas bort.

* Sänk ingångslönerna. Lärlingslönerna inom byggbranschen är en bra modell. Allt för höga ingångslöner stänger effektivt ute både ungdomar och invandrare från jobben.

* Ta bort turordningsreglerna i las för småföretag. Småföretagaren har ingen chans emot facket och det är ofta facket som bestämmer vem som ska jobba kvar på företaget. De unga med ny, värdefull kompetens åker ut enligt las-principen sist in-först ut.

* Ta bort fackets egendomliga rätt att tvinga fram kollektivavtal. Minns du Salladsbaren i Göteborg? Denna tvångslag gör att många småföretagare inte vågar anställa alls.

Situationen är allvarlig. I synnerhet i tillverkningsindustrin i Östergötland har många jobb försvunnit. Ungdomsarbetslösheten är förfärande 30 procent. Att EU-snittet är 18,7 procent och Danmark bara har 9,8 procent visar klart och tydligt att problemen främst är hemmagjorda och inte konjunkturstyrda.

När nu både Centerpartiet och Folkpartiet inser fakta är det hög tid för hela regeringen och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) att sluta blunda och våga ta tag i las, som tillsammans med höga ingångslöner, är det mest akuta hindret just nu.

Den negativa spiralen behöver vändas snabbt. Annars blir de som betalar vår gemensamma välfärd, de som jobbar varje dag i de privata företagen, så få att skattepengarna inte räcker.

Lars Holm

Läs mer om