När äldrepolitik diskuteras görs det inte sällan utifrån perspektivet att äldre skulle vara en homogen grupp - en grupp med stora vård- och omsorgsbehov. Det är en bild som inte stämmer överens med verkligheten. Det finns givetvis många äldre som är i behov av vård och omsorg, men det finns också en stor grupp som är fullt friska.
På ett par generationer har medellivslängden ökat kraftigt hand i hand med ett förbättrat hälsoläge. Det är en glädjande utveckling, men det ställer oss inför en rad nya utmaningar. Dels kommer allt färre i arbetsför ålder att behöva försörja allt fler. Vi kan också förvänta oss att behovet av vård och omsorg ökar då också de allra äldsta blir fler. År 2020 kommer en femtedel av befolkningen att vara 65 år eller äldre. Det är en fördubbling jämfört med 1950-talet.
För att kunna säkerställa en väl fungerande välfärd, nu och i framtiden, är fler i arbete nyckeln. Stora framtida pensionsavgångar riskerar att leda till ett lågt arbetskraftsutbud, som i sin tur hämmar ekonomins utveckling. När allt färre förvärvsarbetande ska försörja allt fler blir välfärdsystemet lidande. Sverige behöver därför fler äldre som stannar kvar längre i arbetslivet. För det behövs insatser som gör det mer lönsamt att arbeta längre upp i åldrarna.
Det är dock vår bestämda uppfattning att en ökad förvärvsfrekvens hos äldre ska ske på frivillig väg. Vi har stor respekt för dem som efter ett helt yrkesverksamt liv väljer att ägna sin tid åt annat. Men för de som kan tänka sig några extra yrkesverksamma år krävs starkare incitament än de som finns i dag. Som det är nu får arbetskraft över 65 år ett förhöjt jobbskatteavdrag. Vi menar att man bör gå längre genom att vidga det förhöjda jobbskatteavdraget till att gälla från 63 års ålder.
För att ytterligare premiera de som fortsätter att arbeta trots att pensionsålder uppnåtts anser vi att jobbskatteavdraget vid 67 års ålder ytterligare ska förstärkas.
Vi vet att den faktiska pensionsåldern i dag ligger på cirka 63 år; ett par år före den ålder som betraktas som den normala pensionsåldern. Genom att införa det förhöjda jobbskatteavdraget vid just 63 års ålder kan vi uppmuntra den relativt stora grupp som i dag väljer en tidig pensionering att arbeta vidare några år. Det leder för den enskilde till att inkomsterna blir högre under den tid som man jobbar kvar samt att pensionen blir högre när man väl går i pensionen.
När Moderaterna i Östergötland nyligen höll förbundsstämma antogs enhälligt propositionen En god ålderdom. Den består av en rad konkreta åtgärder för att förbättra för äldre - allt från ett förhöjt skatteavdrag till en nollvision för vårdskador hos äldre. Länge har äldre setts som en homogen grupp och äldrepolitiken har formats därefter. Moderaterna söker nu nya lösningar. Det är vi skyldiga de äldre i Sverige.
Christian Gustavsson
Sven Olov Brandt