Nya regler men fortsatta konkurrensproblem

Linköping2013-07-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den offentliga sektorn i Sverige är företagsam, på marknaden konkurrerar kommunala, statliga myndigheter och bolag om samma kunder som små företag. Det är svårt för små företag att konkurrera med aktörer som har skattemedel i ryggen och i praktiken inte kan gå i konkurs.

Vi förstår att det ibland kan uppstå gränsdragningsproblem angående vad som kan anses vara en offentlig angelägenhet. Regeringen införde bestämmelser i konkurrenslagen för att stävja den osunda konkurrensen från offentlig sektor. Nu ser vi resultatet av den förstärkta konkurrenslagstiftningen, Företagarnas undersökning visar att reglerna inte har lett till minskad konkurrens från offentlig sektor. Trots regionala skillnader så är den sammantagna uppfattningen hos landets småföretagare att lika många (18 procent) av de små företagen anser nu som för sex år sedan att deras företag är utsatt för osund konkurrens. Det handlar om 45 000 småföretagare runt om i Sverige. Av de företag som upplever sådan konkurrens uppger nästan hälften att konkurrenstrycket har ökat och en fjärdedel anser att det innebär stora problem för deras verksamhet. I Östergötland är siffrorna nedslående. År 2007 var det 16 procent som ansåg sig vara utsatta för konkurrens från de kommunala bolagen, 2012 hade den siffran ökat till 21 procent.

Vi hade hoppats på att de nya reglerna skulle leda till en självsanering från det offentligas sida som hade kunnat minska konkurrensproblemen. Resultaten i undersökningen visar att konkurrensproblemen har ökat i vårt län. Det är dags för regeringen att genomföra en öppen översyn av reglerna för att se om de är tillräckligt effektiva. I översynen bör man basera lagstiftningen på mer principiella förbud mot specifika typer av offentliga näringsverksamheter. Det skapar större klarhet i hur olika verksamheter ska bedömas. Man måste utreda möjligheterna att kunna meddela förbud mot statliga aktörers verksamheter. I dag är det endast möjligt att ingripa mot landstingskommunala och kommunala verksamheter. Staten som aktör på marknaden kan vara nog så kraftfull.

Vi ser att kostnadsbördan faller tungt på den part som går förlorande ur en rättegång om osund konkurrens, vi föreslår att man utreder en kostnadsmodell där parterna svarar för sina egna kostnader. Det är viktigt att offentliga aktörer ser över sina befintliga säljverksamheter i ljuset av regelverket. En sådan genomgång bör göras återkommande. Småföretagen är navet i den svenska ekonomin och fyra av fem jobb skapas i de små företagen, vi på Företagarna kommer att fortsätta arbeta för marknader med sunda konkurrensförhållanden runt om i Östergötland

Läs mer om