Positiva visioner och byggande som underlättar bra miljöval - vem kan vara emot det?
Det förvånar att miljöpartiet i Linköping kritiserar det nya resecentrumet öster om Stångån för att vara överambitiöst och samtidigt påstår att handel i Resecentrum inte skulle vara meningsfullt. Liksom att teknikutveckling inte löser problemen med biltrafiken.
Hur vi bor och reser påverkar belastningen på miljön. Att bo i städer med energieffektiva hus, fjärrvärme, korta arbetsresor och tillgång till järnväg ger mindre belastning.
Är man övertygad om värdet i människors fria val är det därför självklart att uppmuntra stadsboende genom att göra staden trevlig och få alla resesätt att fungera parallellt.
Det nya resecentrumet är en jättesatsning för att utvidga den attraktiva stadskärnan och bygga miljöer som uppskattas. Det ger även en möjlighet att bygga i en skala och med ett resande som bör locka samma entreprenörer som bygger och driver externa handelscentra.
Att färdas i fordon drivna med el ger möjlighet att använda miljövänliga energikällor - exempelvis kärnkraft - som kan ge billig energi även när oljepriset stiger.
Vi behöver fler perronger för eldrivna tåg när Ostlänken byggs och senare, när vi förhoppningsvis får eldriven trafik till Västervik, Kalmar och Finspång. Det är även möjligt att biogasen blir sådan succé att busstrafiken behöver drivas med el.
För detta behöver Resecentrum förberedas för möjlig spårvägstrafik eller trådbuss. Kanske får vi framöver även laddningsuttag för eldrivna mopeder, elbilar och plug-in hybrider i Resecentrums stora parkeringshus.
Det finns rimliga förhoppningar om en tredubbling av resandet.
Den borgerliga alliansen driver en politik för att alla trafikslag ska kunna samverka, vilket nya trafikleder, det nya busslinjenätet och Resecentrum är exempel på. Och en eldriven teknikutveckling och bättre däck kan förmodligen halvera utsläppen från bilismen.
Jag ser fram emot att kunna fortsätta cykla obehindrat och - när jag behöver det - kunna ta bilen till centrum utan att det behöver påverka på ett negativt sätt.
Magnus Redin (m)