Nytt resecentrum behövs i expansivt regioncentrum

Vi motsätter oss bestämt att fjärde storstadsregionen ska bidra med pengar till Citybanan. Det skriver LENA MICKO (s) och MATS JOHANSSON (s).

Linköping2007-02-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2050 ska Linköping ha en trafikinfrastruktur med plats för 200 000 invånare. Det är i det perspektivet vi socialdemokrater tar ställning för ett nytt resecentrum öster om Stångån. Dagens järnvägsstation byggdes 1872 och har länge fungerat väl, men det är sällan lyckligt att lappa och laga på en halvdan lösning för en expansiv region med stora ambitioner för framtiden.

Kollektivtransporter kommer att bli allt viktigare i ett samhälle som tar hänsyn till hoten mot klimatet. Ett modernt resecentrum behöver goda omstigningsmöjligheter mellan tåg, stadsbussar och långfärdsbussar. Det bör finnas ett stort kommersiellt utbud med gott om affärer, restauranger och caféer. Närhet till konferensmöjligheter, hotell och Cloetta Center är också stora plus för att attrahera resenärer.

Knutpunkten i Helsingborg är ett spännande exempel på ett modernt resecentrum.

Befolkningen i fjärde storstadsregionen ökar och intresset för att etablera sig är starkt både bland företag och i handeln. Universitetet står starkt i konkurrensen både när det gäller att attrahera studenter och forskningspengar. Residensstaden Linköping, tillika biskopssäte, kan bli huvudort i en av de nya regioner som Ansvarsutredningen föreslår.

Det är en spännande tid vi går till mötes och möjligheten att genom Ostlänken skapa ännu bättre förbindelser med Stockholm och Öresundsregionen ska tas tillvara maximalt.

Men vi är oroliga över regeringens senfärdighet och tvehågsenhet när det gäller järnvägsinvesteringar.

Det fanns en stor enighet bakom beslutet att bygga Citybanan, men den nya regeringen beslöt att stoppa bygget. Den pausen kostar både pengar och tid. Att prata om nya ekonomiska lösningar som OPS (offentlig privat samverkan) i detta för hela tåg-Sverige helt avgörande projekt är att lägga ut dimridåer och försena projektet ytterligare. Vi motsätter oss bestämt att fjärde storstadsregionen ska bidra med pengar till detta projekt.

Situationen för bygget av Ostlänken är annorlunda. Där finns förutsättningar att kommunen t ex medverkar i bygget av ett nytt resecentrum som skapar nya kommersiella möjligheter och därmed intäkter för kommunen, på samma sätt som Stockholms läns landsting och kommunen har gått in med pengar för att finansiera stationer i bygget av Citybanan. Men utan mer spårkapacitet i Stockholm saknas förutsättningar för en ökad kollektivtrafik i Mälardalsregionen och en bra trafikering av Ostlänken.

Men erfarenheterna från privatfinansierade järnvägen Arlanda inger stora farhågor. En biljett kostar 200 kronor, medan det kostar cirka 30 kronor att åka från Köpenhamns city till flygplatsen! Utnyttjandet av järnvägskapaciteten är dessutom dålig eftersom andra företag som t ex SJ avkrävs de en speciell avgift för att använda den dåligt utnyttjade fjärrtågsstationen på Arlanda.

Lena Micko

Kommunalråd

Mats Johansson

Kommunalråd

Läs mer om