Vi två som undertecknat denna artikel är förstanamn på Folkpartiets kommun- respektive landstingslista i Linköping inför höstens val. En av våra viktigaste valfrågor är ökat samarbete mellan kommunen och landstinget.
Landstingets primärvård är av stor betydelse i vårdens möte med medborgarna. Vi anser att den ska vara den klart starka basen i hälso- och sjukvården och präglas av hög kvalité, tillgänglighet och gott bemötande. Ju tidigare rätt insatser sätts in desto mer förbättras möjligheterna till ett snabbare tillfrisknande.
Inte minst gäller detta på psykiatriområdet. Vi menar att primärvårdens roll som första instans att vända sig till ska förstärkas. Det kräver ständig kompetenshöjning hos all personal och även smarta lösningar med bland annat multiprofessionella team. I psykiatrisk kompetens ingår, förutom det medicinska kunnandet, viktiga delar som kunskap om bemötande, etik och brukarerfarenheter.
Många med erfarenhet av psykisk ohälsa, som vi talat med, menar att det finns kunskapsbrister bland politiker och tjänstemän. Vi föreslår att kontinuerligt återkommande utbildningstillfällen genomförs gemensamt för beslutsfattare inom kommun och landsting, där brukarnas medverkan med sina erfarenheter och kunskaper ska vara en resurs.
För att få en än mer välfungerande samordning vill vi att mer av beslutsfattandet kring vård och omsorg på psykiatriområdet ska ske i gemensamma former mellan kommun och landsting och som leder till överenskommelser i form av avtal.
Inom missbruks- och beroendevården i Linköping fungerar samarbetet mellan kommun och landsting bra. Både inom vården och socialtjänsten finns hög kompetens och hög tillgänglighet. Mer finns dock att göra för personer med missbruk och psykisk sjukdom och för ungdomar på väg in i ett drogberoende. Vi vill stödja en utveckling av ett Beroende- och kompetenscentrum i Linköping, som kan utgöra en resurs för hela länet framöver. För att möta ungdomar vill vi att ett "Mini-Maria", ett särskilt ungdomsteam, inrättas.
På äldreområdet har samverkan mellan kommun och landsting successivt växt fram och är i många stycken välfungerande idag. Även här vill vi lyfta primärvårdens viktiga roll. Samverkan mellan vårdcentraler och socialtjänst, bättre kunskap om varandras verksamheter och gemensamt synsätt med den äldre i centrum är nödvändiga utvecklingsområden.
Frågan om hemsjukvården ska kommunaliseras är återigen aktuell i Östergötland. I cirka hälften av landets landsting och kommuner har kommunalisering genomförts. För att studera förutsättningarna har vi initierat ett samtal inom vårt parti i länet och tar del av erfarenheter från de län som har förändrat.
LINNÉA DARELL (FP) ORDFÖRANDE I OMSORGSNÄMNDEN
REZA ZARENOE (FP) ERSÄTTARE I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN