Ett olagligt djurförsök har godkänts av Linköpings djurförsöksetiska nämnd den 8:e maj och försöket påbörjas nu i juni.
40 möss och 10 råtthonor med ungar utnyttjas för att producera monoklonala antikroppar.
Mössen injiceras med "Freunds kompletta adjuvans" en gång och sedan med "Freunds inkompletta adjuvans". Detta framkallar en kraftig inflammation i magsäcken. Mössen injiceras fyra gånger med två veckors mellanrum. Därefter tar man blodprov via ögonvrån för att se om mössen producerat önskad mängd antikroppar. Om så inte är fallet, upprepas injektionerna ytterligare fyra gånger.
Råtthonorna och deras ungar dödas så fort ungarna är födda. Brässen från de nyfödda ungarnas kroppar används sedan till att producera mer antikroppar.
Enligt gällande föreskrifter ska injektioner med Freunds kompletta adjuvans om möjligt undvikas. I föreskrifterna står också att injektioner för att förstärka antikroppssvaret inte får göras med ett kortare tidsintervall än fyra veckor, vilket gör detta djurförsök olagligt.
Paragraferna grundas på att behandlingen är mycket plågsam för djuren. Mössens lidande märks bland annat genom att de går ner i vikt efter varje injektion. Buken blir därefter uppsvälld och spänd av inflammationen. De täta injektionerna och den konstanta inflammationen är mycket påfrestande för kroppen och mössen får aldrig chansen att återhämta sig.
Att ta blodprov via ögonvrån är omodernt, smärtsamt och leder ofta till skador på ögat. Enligt djurskyddslagen ska djur som används i försök inte utsättas för större lidande än absolut nödvändigt. När det gäller blodprov finns det skonsammare alternativ, vilket gör att detta djurförsök bryter mot lagen på ännu ett sätt.
När Linköpings djurförsöksetiska nämnd godkände försöket, ignorerade de gällande lagar. De har därmed inte fullgjort sitt uppdrag att skona djuren från onödigt lidande. Det är inte heller första gången nämnden stöter på den här typen av ansökan; 2005 godkändes ett nästintill identiskt försök och nu upprepas alltså samma misstag.
Givetvis är det viktigt att vi människor får en bra sjukvård, men vi måste alltid välja det alternativ som är mest skonsamt även för djuren. Det är vårt ansvar som människor att med vår intelligens finna metoder som är fria från lidande.
Vi i Djurens Rätt anser att djur aldrig bör användas som försöksobjekt, men vi ser också att vissa djurförsök är mer plågsamma än andra. Det här är ett av de värre försöken och det bryter dessutom mot lagen på flera sätt. Vi kräver därför att försöket avbryts omedelbart.
Djurens Rätts Linköpingsavdelning genom
Evelina Alsén
Carin Edholm
Maria Hansson
Anneli Jansson
Anne Lindström
Heléne Reuterstrand
Camilla Sarin
Tomas Tegnevik