Olyckligt att splittra lärarutbildningen

Dags att förändra. Lärarstudenter är kritiska mot ett förslag att splittra upp lärarutbildningen.Foto: TORD OLSSON

Dags att förändra. Lärarstudenter är kritiska mot ett förslag att splittra upp lärarutbildningen.Foto: TORD OLSSON

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-03-18 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska skolan är i förändring. Utbildningsminister Jan Björklund har under flera år lett en intensiv och omfattande förändring av den svenska utbildningspolitiken. Senast har en proposition om ny lärarutbildning lämnats till Riksdagen för beslut innan sommaren.

Som representanter för Sveriges största organisation för lärarstudenter, största kårpolitiska samarbetsorgan för lärarstudenter och tre av landets största lärarutbildningar har vi gemensamt granskat förslaget. Den svenska lärarutbildningen förändrades grundligt för mindre än tio år sedan och huvudsakligen anser vi att det är skadligt att ständigt förändra utbildningen. Svensk lärarutbildning - liksom den svenska skolan - behöver ett förtroende från styrande politiker som kan leda till ett långsiktigt arbete inom svensk utbildning. Detta gagnar inte bara eleverna, studenterna och lärarna - det är också gynnsamt för hela nationen och dess framtid. Därför tror vi på en politisk överenskommelse över blockgränserna.

Vi välkomnar flera av de förändringar som föreslås, men ställer oss även kritiska till andra delar av förslaget. Vi delar rege-ringens ambition om att höja kvalitén i lärarutbildningen, vilket främst höjer kraven på lärosätena. Detta kan nås genom både en ökad konkurrens mellan lärosätena och alternativa antagningar till utbildningen, som vi välkomnar att det utreds vidare.

Förslaget föreslår en splittring av lärarutbildningen. Dagens enhetliga lärarexamen ska ersättas med fyra examina. Vi anser att lärare är ett yrke och således kräver vi också en enhetlig examen. Det pedagogiska uppdraget förenar oss, oavsett elevernas ålder, och är grunden i lärarprofessionen.

Vi välkomnar vidare att konflikthantering, specialpedagogik och betygsättning föreslås ingå i utbildningens gemensamma del, liksom att stora delar av utbildningen ger oss studenter en examen på avancerad nivå. Däremot anser vi att även lärare för fritidshem och förskola bör få en examen på avancerad nivå och möjlighet till forskning.

Den svenska skolan, som dagligen sysselsätter närmare två miljoner människor, är landets största och viktigaste institution. Sveriges framtid skapas i skolan, och framtidens skola skapas i lärarutbildningen. Vi är övertygade om att ovanstående synpunkter är viktiga och betydelsefulla delar i en lärarutbildning som skapar grunderna för kunskapsnationen Sverige.

Läs mer om