I allt fler städer i Europa vänder trenden från ett planerande för biltrafik till en insikt om en mänskligare stadsmiljö. Den moderna europeiska staden präglas av förtätad bebyggelse med kringliggande fria grönområden, anpassning för cykel- och kollektivtrafik genom prioriterade gena dragningar, funktionsblandning (bostäder, verksamheter och handel i blandad bebyggelse) och en levande, attraktiv innerstad.
Tyvärr verkar dessa framtidsvisioner helt saknas hos de grå partierna i vår stad. I stället för att lyfta blicken och se långsiktigt på stadsplaneringen, blir lösningen av problemen med den allt ökande biltrafiken att bygga ännu större biltrafikleder.
Trist känns det med den gamla ordningens industri- och handelsområden för sig och bostadsområden för sig. När nya bostadsområden dessutom tenderar att mest bli villaområden eller småhusbebyggelse utglesas staden ytterligare, med sämre förutsättningar för cykel- och kollektivtrafik och dåligt nyttjande av naturresurserna som följd.
Genom att vid nybyggnation särskilt prioritera gång-, cykel- och kollektivtrafik och samtidigt generellt försöka minska biltrafiken i staden gynnas också våra viktigaste Linköpingsbor, nämligen barnen. Som det i dag ser ut på många håll i Linköping är bilvägar och biltrafikleder barriärer i barnens vardag. Biltrafiken inskränker helt enkelt barnens rörelsefrihet och gör barnens väg till skolan osäkrare.
Det senaste tråkiga exemplet på visionslös gråpolitik är återupplivandet av den gamla idén om ett p-hus på Eddan. De uppsatta målen i kommunens lokala Agenda 21 om minskad biltrafik och istället förbättring av cykel- och kollektivtrafik kör man fullständigt över med ett beslut om p-hus på Eddan.
I kommunens åtgärdsprogram för luftpartiklar (PM 10-programmet) anges en begränsning av antalet p-platser i centrala Linköping som strategi för att minska luftföroreningar, buller, trängsel på gatorna och olyckor, samt åstadkomma ett större underlag för kollektivtrafiken. Denna åtgärdsstrategi motverkas alltså också med ett nytt p-hus på Eddan som beräknas ge 1100 nya bilresor per dygn enligt beräkningar i miljöutredningen till detaljplanen.
Vid planeringen av bostadsbebyggelsen i ytterkanterna till det tilltänkta p-huset på Eddan visar det sig svårt att åstadkomma en acceptabel boendemiljö, någorlunda fri från buller och luftutsläpp. Uttalanden kring denna problematik från såväl kommunens miljönämnd som Länsstyrelsen pekar ändå tydligare på vansinnigheten i hela projektet.
Vi i miljöpartiet de gröna har en långsiktig vision om en mänskligare, modernare och barnvänligare stadsmiljö för ögonen när vi kritiserar en så gammaldags stadsplanering som ett p-hus på Eddan innebär. Tyvärr står vi ensamma i denna opposition.
Annika Lillemets
Olof Enghag
Sebastian Carlsson