Operativa polischefer ansvarar mot media

Linköping2006-11-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I torsdags hörde en journalist från Corren av sig och ville ha mina kommentarer med anledning av tidningens artiklar om illegala spelklubbar. Genom min informationschef anvisade jag journalisten en annan chef vid myndigheten som den som svarade på de frågorna. Det fanns tre bra skäl för det.

1. På polisstyrelsens uppdrag driver jag ett långsiktigt arbete för att modernisera polisens ledarskap. Det innebär bland annat att de chefer som har det direkta operativa ansvaret får ökade befogenheter och ett större mått av självständighet. Med det följer också ansvaret att svara upp för sin verksamhet i media. Den chef jag anvisade har det operativa ansvaret bland annat för bekämpningen av illegala klubbar i länet och skall i första hand också ta hand om medias frågor på det området.

2. Den chef jag anvisade har bäst sakkunskap i frågan.

3. Den chef jag anvisade kommenterade samma sak i direktsänd radio dagen före samtalet från Corren. Östgötarna kräver tydliga och raka besked från polisen. Då är det givetvis en fördel att polisen talar med en och samma röst i en fråga.

Utan att ens göra ett försök att först tala med den chef som anvisats framhärdade journalisten och skulle prompt tala med just mig. Det vill de flesta journalister och det är ju i och för sig smickrande. Men det kan ju inte vara så att kvaliteten i journalistiken mäts med vilken dignitet det är på chefen som lämnar kommentarer i en artikel.

Nåväl, har jag nu hittat på det här bara för att själv försöka smita undan mitt ansvar? Det finns få jobb där ansvaret är reglerat i lag. Mitt är det. Det följer av polislagen att jag under polisstyrelsen, som länspolismästare och myndighetschef, ansvarar för all polisverksamhet i Östergötland. Att inte falla till föga utan stå upp för mina principer om ledning av polisen också när det blåser är att ta ansvar.

MATS LÖFVING

LÄNSPOLISMÄSTARE

Läs mer om