Orimlig neddragning av vårdplatser

Under flera decennier har vårdplatserna minskats så att Sverige nu är sämst i Europa. Det skriver KG JANUNGER, docent i kirurgi.

Linköping2009-06-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har både tidningsartiklar och debattinlägg speglat situationen inom den svenska sjukvården. Redan i höstas fanns i flera tidningar en liten notis om att minskade vårdplatsresurser lett till att Sverige i dag tillhör de länder med minst resurser i Europa. Anmärkningsvärt nog gav detta inga påtagliga reaktioner eller kommentarer.

WHO-Europa har en hemsida (http://www.euro.who.int/) med officiella dokument, som visar en omfattande vårdstatistik från alla länder. Där framgår bland annat att Sverige ligger i den absoluta botten med 2,1 platser per 1 000 invånare. Till och med Turkiet har nu fler platser än Sverige.

Genomsnittligt i Europa har man dubbelt så många vårdplatser eller 4,2 per 1 000 invånare. Vid en jämförelse mellan Sverige och Belgien, som har ungefär lika stor befolkning, finner man att 1980 var antalet vårdplatser, sjukhus och kostnad relativt lika (8,4 procent sett till BNP). Fram till 2005 har Belgien minskat vårdplatserna med 5 procent, Sverige med hela 60 procent! Och, vilket är anmärkningsvärt, kostnaderna är fortfarande på samma nivå, nu cirka 9,2 procent av BNP!

Slutenvården stod 1980 för 76 procent av de totala kostnaderna. Till 2005 hade siffran sjunkit till 37 procent. Men fortfarande är det på minskade slutenvårdsplatser man anser sig kunna spara pengar. Politiskt har man uppenbarligen kört ner ordentligt i gamla hjulspår. Färre sängar ger inte färre insjuknanden. Omhändertagandet måste många gånger ske på ett sätt som är mer både kostnads-, tids- och resurkrävande. För att inte nämna den nedbrytande effekt detta kan ha på den personal som drabbas.

Som bakjour har jag flera gånger blivit uppringd av en förtvivlad primärjour, som har patienter som måste läggas in, men som mötts av avdelningspersonal som sagt att sjukhuset är fullt, och att man har avtal som säger att fler överbeläggningar på avdelningen än vad man redan har ska man inte behöva acceptera. Det har varit en frustrerande och förnedrande situation att nattetid behöva ringa kolleger på andra sjukhus och tigga om hjälp.

När politiker säger fokusera på att hjälpa patienterna i stället för att skicka hem dem är det inget annat än en grav förolämpning av vårdpersonalen och kräver en ursäkt.

Krisen i svensk sjukvård är till stora delar politiskt orsakad, genom en orimlig vårdplatsneddragning. Sverige är nu sämst i Europa, och Östergötland lär ligga bland de lägsta i Sverige.

KG Janunger

Läs mer om