Östergötland släpar efter i utvecklingen

I veckan presenterar regionförbundet Östsam en utredning som att länets näringsliv släpar efter i utvecklingen, med svagare tillväxt än i övriga delar av landet.Från sina vitt skilda politiska utgångspunkter visar det sig att Jan Owe-Larsson (M) och Lars Bengtsson (S) kommer till samma allvarliga slutsats.

Det östgötska näringslivet beskrivs ofta i termer av spetskompetens och världsklass. Som exempelvis på Mjärdevi . Men länet har en svagare ekonomisk tillväxt än andra jämförbara regioner i landet.Bild Pia Molin

Det östgötska näringslivet beskrivs ofta i termer av spetskompetens och världsklass. Som exempelvis på Mjärdevi . Men länet har en svagare ekonomisk tillväxt än andra jämförbara regioner i landet.Bild Pia Molin

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-14 08:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östergötland släpar efter i utvecklingen

Som politiska företrädare för Östergötland har vi ofta anledning att peka på regionens goda förutsättningar för näringsliv och tillväxt. E4 och Södra stambanan genom regionen är landets viktigaste transportstråk på land. Vi har hamn och bra flygförbindelser. Därtill har vi universitet, högteknologisk industri och kunskapsintensiva företag.

Inte sällan talar vi om företag och kunnande i världsklass. Tyvärr stämmer inte den bilden. I vissa avseenden är vi inte ens i bästa Sverigeklass, utan släpar efter i utvecklingen. Östergötland har under ett flertal år utvecklats i en betydligt långsammare takt än i många jämföra regioner. När högkonjunkturen kulminerade år 2007 var sysselsättningsnivån i regionen bland de lägsta i landet. När regionens två varselsamordnare presenterade detta faktum blev näringslivets organisationer, fackföreningar och ett antal banker i regionen överraskade.

Regionförbundet Östsam tog därför initiativ till en utredning för att söka orsakerna till att den ekonomiska tillväxten och sysselsättningsutvecklingen i Östergötland i jämförelse med likartade regioner i landet har släpat efter mellan åren 1990-2007. Utredningen ger vid handen att Östergötland inte klarat omställningen från gamla och krympande branscher till nya och växande lika bra som andra regioner.

Östergötland och Västerås har haft den svagaste utvecklingen av lönesumman under perioden bland de regioner som ingår i studien. Östergötlands utfall ligger också klart lägre än rikets. Hade Östergötland haft samma ökningstakt på lönesumman som Stockholm, hade den varit nästan tre gånger större än idag!

Av utredningen framgår att Östergötlands förhållandevis svaga ekonomiska tillväxt och sysselsättningsutveckling under perioden 1990-2007 i huvudsak har berott på svag tillväxt i företagen och inte på regionens branschstruktur. Mot bakgrund av att Östergötland är det län i landet som har den största andelen av högteknologiska företag och den fjärde största andelen kunskapsintensiva företag är det både förvånande och lite paradoxalt att regionens näringsliv har haft en så förhållandevis svag sysselsättningstillväxt inom de branschområden som på nationell nivå ökar sin andel av landets sysselsättning.

På goda grunder vågar vi påstå att bilden i regionen av näringslivets innovationsförmåga, utveckling och konkurrenskraft inte har haft stöd i den faktiska utvecklingen. Resultatet av denna utredning hoppas vi ska leda till en saklig och konstruktiv diskussion om hur Östergötland bättre kan ta vara på sin förhållandevis stora utvecklingspotential.

När vi som två politiska motståndare skriver detta tillsammans ska det ses som ett tecken på en allvarlig situation, som sträcker sig över partigränserna och utanför politiken.

Den stora frågan för regionen är hur olika berörda aktörer ska samordna sina insatser och agera för att företagarkulturen i regionen ska utvecklas och för att en ny framåtanda ska växa fram. Olika aktörers förmåga att ta sig samman i det avseendet bedömer vi blir avgörande för Östergötlands möjligheter att etablera sig som en av landets ledande tillväxtregioner.

JAN OWE-LARSSON (M), STYRELSEORDFÖRANDE, REGIONFÖRBUNDET ÖSTSAM

LARS BENGTSSON (S), 2:E VICE STYRELSEORDFÖRANDE, REGIONFÖRBUNDET ÖSTSAM

Läs mer om