Östersjöns miljö är speciell. Antalet växt- och djurarter är betydligt lägre än på västkusten eftersom salthalten är 3-8 promille jämfört med 35 promille på västkusten. Samtidigt är Östersjön ett av jordens mest förorenade hav. Avlopp från cirka 85 miljoner och avrinning från stora jordbruksområden belastar Östersjön och bidrar till övergödning.
Trots stora insatser ökar övergödningen i dag. Det beror på flera olika faktorer. En är syrebristen vid bottnarna som är ett resultat av tidigare övergödning, som på så vis förstärks i en ond cirkel. Algblomningen har ökat på senare år - under sommaren främst blågrönalger som kan fixera luftkväve och dra nytta av frigjord fosfor från de syrefria bottnarna. Även om kvävetillförseln minskar kan alltså algblomningen öka. En fortsatt minskning av både fosfor- och kväveutsläppen är nödvändig.
I dag är syrebristen i de centrala delarna av Östersjön nästan permanent. För att torskens rom ska kunna hålla sig flytande måste salthalten vara minst 11 promille. Det är den först på större djup där syrehalten i dag för det mesta är för låg för att rommen ska överleva.
När fiskekvoterna i Östersjön under många år låg långt över de vetenskapliga rekommendationerna minskade torsken drastiskt. Men nu tycks läget ha förbättrats, mest tack vare att föryngringen har varit mycket god under några år. Om nu politikerna tar sitt ansvar och följer den antagna planen för torskens återhämtning finns äntligen anledning att vara optimistisk.
Halterna av miljögifterna DDT och PCB har minskat men nu upptäcks nya svårnedbrytbara och bioackumulerande ämnen som utgör framtida hot. Ännu är det inte klarlagt varför många sälar får kroniska tarmskador. Halterna av dioxin i fet östersjöfisk är oroande höga och har troligen en koppling till äldre utsläpp från massa- och kloralkaliindustrierna längs kusterna. Organiska tennföreningar med flera kemikalier från båtbottenfärger påverkar många organismer negativt.
I arbetet med att rädda Östersjön samarbetar Naturskyddsföreningen med en rad organisationer i övriga östersjöstater. I år deltar Naturskyddsföreningen på Briggen Tre Kronors turné i Östersjön. Tre Kronor lägger till i ett stort antal hamnar - främst i Sverige, men även i flera andra östersjöstater. I hamnarna informerar Naturskyddsföreningen om miljöproblemen och vad som behöver göras.
Betydligt mer måste göras och alla länder måste ta sitt ansvar fullt ut. Bland annat:
* Ett förbud mot fosfater i tvätt- och diskmedel i hela EU
* Minskad användning av konstgödsel
* Effektivare avloppsrening runt Östersjön
* Minskade utsläpp av kväve från bil- och fartygstrafik
* En begränsning av bottentrålningen, som förstör bottnar och innebär stora bifångster
* Fiskekvoter enligt de vetenskapliga rekommendationerna.
Svante Axelsson
Klas Hjelm