Reformeringen av fastighetsskatten har inte skett utan problem. Nu kommer ett förslag från regeringen som ska rätta till problemen med den vansinniga beskattningen av arrendetomter och enkla sommarstugor - problem som aldrig hade uppstått om regeringen från början infört fastighetsavgift för alla fastigheter utan komplicerade särregler.
Ta bort alla särregler och genomför förändringen omgående. Det handlar om rättvisa och rättssäkerhet.
För obebyggda tomter är skatten fortfarande en procent av taxeringsvärdet. Här finns inget tak utan skatten kan bli hur hög som helst. Syftet var att man på det viset ville stimulera nybyggnation och motverka spekulation.
En effekt blev emellertid att även arrendetomter, enkla sommarstugor och andra hus som saknar taxeringsvärde beskattas som om de vore obebyggda vilket innebär att skatten för den enklaste sommarstugan kan bli mångdubbelt så hög som skatten för en lyxvilla i samma område. Detta missförhållande vill regeringen nu åtgärda.
Det var givetvis inte regeringens avsikt att dessa hus skulle beskattas på annat sätt än andra hus utan det blev en effekt av den tekniska lösning man valde. När regeringen nu rättar till detta misstag är det mycket anmärkningsvärt att förändringen föreslås ske först 2010. Följden blir att dessa småhus kommer att beskattas felaktigt ännu ett år och dessutom med de nya, kraftigt höjda, taxeringsvärdena som grund.
Effekten kan visas genom följande exempel från Östergötland:
En man ärvde en tomt vid en stenig insjö i glesbygd cirka sju mil från Linköping. Det fanns en primitiv stuga på tomten där byggnaden saknade taxeringsvärde. Taxeringsvärdet för marken steg 2009 till 1 208 000 kronor. Med regeringens tidsplan för reformens genomförande kommer mannen i år att få betala 12 080 kronor i stället för den maximala avgiften på 6 362 kronor.
Det finns inget skäl att vänta till 2010 för att korrigera. Fel måste rättas till omgående.
Det bästa sättet vore att låta avgiftssystemet omfatta alla fastigheter såväl bebyggda som obebyggda. Vi får ett enkelt system utan särregler och gränsdragningsproblem. Det spekulationsproblem som regeringen ser för obebyggda tomter anser Villaägarna vara överdrivet och i den mån det förekommer kan problemet angripas på andra sätt.
Ett mer allvarligt problem är att regeringens nuvarande metod för att angripa den eventuella spekulationen får stora privatekonomiska konsekvenser för många som inte innehar sina tomter i spekulationssyfte. Det kan till exempel handla om ägare av fastigheter där tomten styckats för att underlätta för barn och barnbarn att i framtiden kunna bygga en egen sommarstuga på området. För dessa familjer kan följden bli att de inte har råd att behålla sina familjefastigheter som kanske gått i arv i generationer.
Vid den senaste taxeringen har markvärdena dessutom stigit på ett obegripligt sätt. Villaägarna har i undersökningar visat att taxeringssystemet mest kan liknas vid ett lotteri där vissa får alldeles för höga värden och andra för låga. Dessa värden bör inte användas som underlag för beskattning för någon.
Människors rättssäkerhet måste väga tyngre än den eventuella risken att någon håller en tomt obebyggd i spekulationssyfte.
Elisabeth Österman