Östgötar kan stoppa ockupationen av Afrikas sista koloni

Om inte Sverige tar upp frågan om Marockos ockupation av Västsahara under EU-ordförandeskapet sätter vi egenintresset framför folkrätten, skriver ANNA NILSSON, informationsansvarig på Emmaus och JAN STRÖMDAHL, ordförande Föreningen Västsahara.

Västsahara är ockuperat sedan 1975. Befrielserörelsen heter Polisario.Arkivbild: Daniel Ochoa de Olza / Scanpix

Västsahara är ockuperat sedan 1975. Befrielserörelsen heter Polisario.Arkivbild: Daniel Ochoa de Olza / Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-05-06 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna är det en månad kvar till EU-valet och ytterligare en knapp månad till Sverige tar över EU:s ordförandeklubba. En fråga som borde vara brännande aktuell, men som EU och politikerna sopar under mattan är frågan om Afrikas sista koloni - Västsahara. Marocko ockuperar Västsahara och säljer naturtillgångar från det ockuperade området till EU. I god tro riskerar östgötar att konsumera fisk och tomater från ockuperade områden där mänskliga rättigheter kränks.

Marocko har sedan 2005 sålt fiskerättigheter utanför sitt grannland Västsaharas kust till EU. Detta sker i strid med folkrätten och FN:s artikel 73 som tydligt säger att det är ett lands befolkning som ska avgöra hur naturresurserna ska användas. Västsahara är enligt FN inte avkoloniserat. Det finns med andra ord, tvärtemot vad de flesta tror, fortfarande en koloni i Afrika. Många decennier efter att alla andra länder i Afrika befriade sig från kolonialismen.

Marocko ockuperar större delen av Västsahara sedan 1975. Två tredjedelar av befolkningen flydde för att undkomma invasionen. De bor sedan dess i flyktingläger långt ute i Saharaöknen under omänskliga förhållanden. De har inga möjligheter till försörjning och är helt beroende av utländskt bistånd.

Under FN:s ledning kom den västsahariska befrielserörelsen Polisario och Marocko överens om vapenvila 1991. I fredsplanen ingick ett löfte om att en folkomröstning skulle genomföras om Västsaharas framtid. Det löftet har fortfarande inte infriats.

Det råder inget tvivel om rättsläget: Västsaharierna har enligt Haagdomstolen rätt till sitt land och ockupationen strider mot folkrätten. Dessa omständigheter är inte okända för politikerna inom EU. Att EU trots det väljer att köpa fiskrättigheter i västsahariska vatten via ockupationsmakten Marocko betyder att EU sätter sina egna intressen framför folkrätten.

Om Sverige med anständighet ska kunna tala om mänskliga rättigheter vid EU-ordförandeskapet behöver följande tre punkter föras upp på dagordningen:

* Folkomröstningen om Västsaharas framtid måste komma till stånd.

* EU:s fiskeavtal med Marocko måste hävas. Omförhandlingarna inför nästa femårsavtal börjar i höst så det är under Sveriges ordförandetid som frågan måste upp på bordet.

* EU:s allt tätare samarbete med Marocko via olika avtal måste stoppas så länge det ockuperade Västsahara inkluderas i avtalen.

När partierna nu drar igång sina kampanjer inför EU-valet så uppmanar vi alla östgötar att ta reda på vilka partier och kandidater som ställer upp på de här tre punkterna. De är viktiga steg i riktning mot ett fritt och självständigt Västsahara.

Anna Nilsson

Jan Strömdahl

Läs mer om