Under sju år har en nätverksorganisation i Östergötland arbetat med Förintelsens minnesdag den 27 januari.
Vi har gjort detta genom främst två grupper. I den ena gruppen - som går under namnet "kontaktpersongruppen" - deltar representanter för 12 av länets 13 kommuner, religiösa samfund, länsinstitutioner och frivilligorganisationer.
I den andra gruppen - "inspirationsgruppen" - deltar representanter för kommunernas skolor, landstingets naturbruksgymnasium, länets folkhögskolor och Linköpings universitet.
Via Forum för levande historia har vi bland annat haft möjlighet att satsa på kompetensutveckling, genomföra seminarier i olika former och förbereda instiftandet av fristående högskolekurs med inriktning på Förintelsen eller extremism i en vidare mening. Länsstyrelsen har i regeringsuppdrag att uppmärksamma kommuner och landsting på deras ansvar för mänskliga rättigheter samt att upprätta antidiskrimineringsstrategier. I dessa uppdrag är den grundläggande respekten för människan den minsta gemensamma nämnaren med Förintelsens minnesdag.
Av den rapport som om någon vecka kommer att inlämnas till regeringen kring minnesdagen 2007 har vi identifierat skolorna, politiska församlingar och media som tre viktiga aktörer i arbetet.
Vi är bortskämda med ideellt engagemang men hoppas fortfarande på att kunna mobilisera idrottsrörelsen i större utsträckning i framtiden. I samtliga kommuner i länet uppmärksammade skolor minnesdagen. Frekvent förekommande aktiviteter var föreläsningar, filmvisningar, diskussioner och ljuständning. Även media har visat ett växande intresse.
Men vi saknar de förtroendevalda. Deras deltagande är tyvärr fortfarande på många platser lågt.
Mot bakgrund av den gedigna kommunala förankring som nätverken utvecklat är inte faran att frågan om mänskliga rättigheter glöms bort eller att aktiviteterna i samband med minnesdagen blir sämre. Det jag oroar mig för är minnesdagens möjlighet att vara en ingång till arbetet med mänskliga rättigheter på alla nivåer. Här måste politikerna ändra synsätt och kraftigt öka sitt engagemang.
En metod att få en tydligare signal från det politiska etablissemanget kan vara att söka flera infallsvinklar. Måhända är detta en metod att påminna varandra om vår inställning kring demokrati och människovärde.
Jag har mot denna bakgrund aktualiserat frågan om en samverkan mellan minnesdagen, nationaldagsfirandet och östgötadagarna i början av september - det vill säga de tre aktiviteter som länsstyrelsen och östgötakommunerna är engagerade i tillsammans.
Dessa har tillsammans med minnesdagen olika kommunala "organisationshattar" men som samma bärande fundament gemensamhetskänsla och omtanken om den enskilda medborgaren. Våra nya medborgare har även stor betydelse för nationaldagsfirandet och östgötadagarna. Kan vi åstadkomma en sorts "årsring" där dessa arrangemang kombineras på ett genomtänkt sätt?
Som landshövding tror jag att vi inte enbart kan förlita oss på eldsjälar. Kampen för demokrati och mänskliga rättigheter är en ständigt pågående process där vi alla - inklusive våra folkvalda - ständigt måste vara engagerade.
Det ligger enligt min mening en poäng i att alltmer bygga samman triangeln östgöte, svensk och världsmedborgare. Begreppen konkurrerar inte.
Björn Eriksson
Landshövding i Östergötland
Bildmontage. 2005: Matilda Ahl