Ostlänken är en hävstång som behövs

Tydliga besked från regeringen efterfrågar Rikard Norman från Fastighetsägarna i Fjärde Storstadsregionen. Det är ett samarbetsorgan för Fastighetsägarna i Linköping och Norrköping. Ostlänken handlar om visioner för landets utveckling mer än partifärg anser han.

Förra veckan tog regeringen tåget till Norrköping. Fastighetsägarna i regionen önskar sig tydliga besked om framtiden för Ostlänken.Bild: Scanpix

Förra veckan tog regeringen tåget till Norrköping. Fastighetsägarna i regionen önskar sig tydliga besked om framtiden för Ostlänken.Bild: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-05-11 09:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den rödgröna oppositionen har meddelat att om de vinner valet så kommer Ostlänken att byggas. Det är ett lovvärt initiativ för Ostlänken behövs. Frågan är ifall Ostlänken och byggandet av ny stambana som dimensioneras för höghastighetståg ska avgöras av utgången i valet i september?

För oss på Fastighetsägarna i fjärde storstadsregionen handlar det om visioner för landets utveckling mer än partifärg. Att regeringen fortsätter att skjuta ställningstagandet framför sig är oroväckande för alla berörda parter och det riskerar att hämma utvecklingen i regionen. Fastighetsägarna står redo att genomföra omfattande investeringar. Visionerna och byggviljan finns, nu behöver vi ett tydligt besked om riktningen.

Vi vill uppmana regeringen att ge oss tydliga besked om och när man kommer att satsa på modern järnväg. Med modern järnväg menas i detta sammanhang nya särskilda spår för snabb tågtrafik, det vill säga Ostlänken i avsnittet Östergötland- Stockholm. Frågan är ifall den nuvarande regeringen vill följa med eller stå kvar på perrongen när resten av Europa åker vidare in i 2000-talet? Vi vill i alla fall åka med och är mer än villiga att bidra till utvecklingen.

Höghastighetståg är inte bara till vinning för oss som vill komma till Stockholm. Med Ostlänken ges möjligheter för personer som idag bor och verkar i Stockholm att bo i en lugn och trivsam miljö inom vår region och fortfarande ha rimliga pendlingstider till arbetet. Fastighetsägarna står redo att investera för att göra det möjligt. Vi vill skapa en storstadsregion som på allvar kan konkurrera internationellt. Sverige är ett glest befolkat land men genom att minska avstånden så skapar vi en gynnsam miljö för näringsliv och invånare. Om utvecklingen istället fortsätter som idag så kommer Stockholm snart att konkurreras ut av Köpenhamn/Malmö vilket medför att Sverige blir än mer perifert.

Kommunerna och landstingen som berörs av Ostlänken har erbjudit sig att hjälpa till med en del av finansieringen för att planeringsarbetet ska kunna fortsätta. Vi på Fastighetsägarna applåderar detta initiativ. Det visar att aktörerna i regionen fullt ut har förstått vilken hävstång Ostlänken är. Detta kan även avläsas i kommunernas planarbete kopplat till Ostlänken. Stora stadsutvecklingsprojekt är direkt knutna till utvecklingen av resecentrumområdena. I förverkligandet av dessa planer blir fastighetsägarnas medverkan helt avgörande.

Ett tydligt besked från regeringen att man är beredd att gå vidare med denna fråga är därför av vital betydelse för hela näringslivet och inte minst för fastighetsägarna. Utan tydliga besked kan inte de stora investeringarna på regional nivå komma igång.

Vi har en stark tillväxtregion i fjärde storstadsregionen men vi vill växa mer. Vi vill även ha med oss resten av landet in i en modern tid.

RIKARD NORMAN - FASTIGHETSÄGARNA I FJÄRDE STORSTADSREGIONEN

Läs mer om