Ostlänken - en väg till resten av Europa

En trovärdig och långsiktig transportpolitik kräver Ostlänken. Det skriver Nätverket för Ostlänken, ett partiöverskridande nätverk där samtliga östgötska och sörmländska riksdagsledamöter samverkar.

Ostlänken behövs och det snarast möjligt, argumenterar Nätverket för Ostlänken.Arkivbild: Tomas Oneborg / SCANPIX

Ostlänken behövs och det snarast möjligt, argumenterar Nätverket för Ostlänken.Arkivbild: Tomas Oneborg / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-05-19 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stambanorna i södra Sverige är överfulla och körs sönder av den allt intensivare järnvägstrafiken. Förseningar tillhör vardagen och trängseln i tågen och på spåren är enorm. Om inte kapaciteten i södra Sverige byggs ut kommer det allvarligt att hindra järnvägens möjligheter att axla den nödvändiga rollen som förmedlare av snabba, säkra och klimatvänliga transporter. Det har Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, förstått och har pekat på potentialen i att bygga en höghastighetsbana i det stråk som representeras av Ostlänken och Götalandsbanan.

Men situationen är nu så allvarlig att innan en sådan långsiktig lösning är på plats krävs underhandsåtgärder för att hjälpligt hantera konsekvenserna av den allt värre kapacitetsbristen mellan Östergötland-Sörmland och Stockholm. Det handlar alltså dels om Ostlänken som långsiktig lösning, dels om ett uppehållande försvar tills en höghastighetsbana är på plats. Det är därför med stor förvåning vi konstaterar att det inte finns några åtgärder medtagna för att höja kapaciteten på vare sig Södra eller Västra stambanan (Sörmlandsdelen) i Banverkets aktuella åtgärdsplanering som sträcker sig till 2022.

En fortsatt kräftgång för järnvägen i stråket Östergötland-Sörmland-Stockholm kommer att få stora negativa konsekvenser för städer och regioner längs banan och kommer att återverka på hela regionens arbetskraftsförsörjning.

Då stambanan i dag saknar verkliga möjligheter att ta marknadsandelar från bilen blir slutsatsen att dagens tillstånd med kroniska förseningar tillåts permanentas och förvärras, när det som behövs i stället är stora framtidssatsningar för att höja kapaciteten. Intresset för att skapa en konkurrenskraftig järnväg i södra Sverige är stort och ett femtiotal kommuner har förenat sig i arbetet för Europakorridoren - där Ostlänken utgör den första viktiga etappen.

SIKA har förstått behovet av en höghastighetsbana. Regionens företrädare har förstått det. En trovärdig och långsiktig transportpolitik kräver därför Ostlänken - inte bara för Sverige utan hela Europa.

Betty Malmberg (M)

Gunnar Axén (M)

Finn Bengtsson (M)

Andreas Norlén (M)

Walburga Habsburg Douglas (M)

Peder Wachtmeister (M)

Staffan Danielsson (C)

Roger Tiefensee (C)

Karin Granbom Ellison (Fp)

Liselott Hagberg (Fp)

Yvonne Andersson (Kd)

Kjell Eldensjö (Kd)

Elisebeht Markström (S)

Aleksander Gabelic (S)

Billy Gustafsson (S)

Sonia Karlsson (S)

Anne Ludvigsson (S)

Johan Löfstrand (S)

Louise Malmström (S)

Laila Bjurling (S)

Michael Hagberg (S)

Caroline Helmersson-Olsson (S)

Fredrik Olovsson (S)

Torbjörn Björlund (V)

Elina Linna (V)

Peter Eriksson (Mp)

Gunvor G Eriksson (Mp)

Läs mer om