Ostlänken spårlöst försvunnen

Regeringens ointresse för Ostlänken riskerar att lämna Fjärde storstadsregionen på efterkälken. Det oroar de båda östgötska socialdemokraterna LENA MICKO och MATTIAS OTTOSSON. De kräver svar av regeringen om när Ostlänken byggs.

Dags för Ostlänken att växla in på ett nytt och definitivt spår tycker två socialdemokratiska kommunalråd.

Dags för Ostlänken att växla in på ett nytt och definitivt spår tycker två socialdemokratiska kommunalråd.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-01-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetspendling, en ökad integration mellan Linköping och Norrköping, stärkt roll som logistisk knutpunkt samt ökade krav på hållbar utveckling. Det är fyra skäl för att bygga Ostlänken, men ändå händer alltför lite.

I dag gästar infrastrukturminister Åsa Torstensson Transportforum i Linköping. Där diskuterar man bland annat hur ett transportsystem som både gynnar tillväxt och som är långsiktigt hållbart kan se ut.

De snabba samhällsförändringarna ställer krav på transportnätet i form av miljömedvetenhet och större rörlighet på arbetsmarknaden. Med det som bakgrund är det allvarigt att Åsa Torstenssons borgerliga regering så tydligt prioriterat bort satsningar på Ostlänken och andra projekt som skulle leda till ett hållbart och utökat kollektivt resande. Tvärtom genomför den borgerliga regeringen nu stora väginvesteringar.

I Östergötland har tusentals blivit arbetslösa i lågkonjunkturens spår. I dag är 6 477 fler östgötar arbetslösa än för ett år sedan. Det drabbar både de enskilda och samhället i stort. Vi vet att goda tågförbindelser har en positiv effekt på sysselsättningen. Det hjälper också Norrköping och Linköping att växa, då fler får möjlighet att tågpendla. Vi vill se ett långsiktigt ansvarstagande för jobbpolitiken i Östergötland, och i det ingår byggnation av Ostlänken.

Trots bred politisk enighet lokalt har arbetet med att förverkliga Ostlänken tvärstannat. Det blir alltmer uppenbart att Östergötlands borgerliga politiker inte har sina nationella kollegors öron. Samtidigt har socialdemokraterna gång på gång visat allvar med intentionerna att genomföra projektet, både nationellt och i länet. Nu slarvas den gyllene chansen i stället bort av en tafatt borgerlig regering.

För att påskynda miljöomställningen av transportnätet vill vi göra det möjligt att låna ur Riksgälden i stället för att endast anslagsfinansiera. Under förra mandatperioden tog socialdemokraterna också initiativ till näringslivsnätverk i Linköping och Norrköping som syftade till en kombination av offentlig och privat finansiering. De bör återupplivas för att få fart i frågan!

Vi är oroade över den borgerliga regeringens ointresse för Ostlänken och ser att det riskerar att lämna Fjärde storstadsregionen på efterkälken. Det gör att Östergötland går miste om jobb och ökad tillväxt, samt riskerar att leda till ökade förseningar i tågtrafiken. Även från näringslivet hörs krav på handling. I Corren(4/12) efterlyste Rolf Erichs exempelvis en snabbare process.

Sverige måste visa ett tydligt ledarskap för omställningen till ett hållbart samhälle. Socialdemokraterna har senast i höstens budgetmotion slagit fast att Ostlänken blir verklighet vid ett regeringsskifte. Nu kräver vi ett svar från Åsa Torstensson och den sittande regeringen: när byggs Ostlänken?

Läs mer om