Svenskt Näringsliv presenterar i dag en rapport om viktiga åtgärder för att förbättra företagsklimatet. Rapporten bygger på svar från 30 000 företagare och 8 000 kommunpolitiker.
Nio av tio företagare menar att det lokala företagsklimatet skulle bli bättre om kommunerna konkurrensutsatte mer av sin verksamhet och upphörde med verksamhet som på ett osunt sätt konkurrerar med privata företag.
Företagen i Motala och Linköping är mycket missnöjda med konkurrensen från sina kommuner. Det är värt att påpeka att det inte är den kommunala kärnverksamheten som företagarna ifrågasätter. Det man motsätter sig är att kommunerna år efter år driver verksamheter - exempelvis Stadspartner och Tekniska Verken - som på ett osunt sätt konkurrerar med bland andra trädgårds- och anläggningsföretag, biogasindustri och elinstallatörer.
Vad tycker politikerna själva om denna osunda konkurrens? Många politiker inser att det är viktigt att avveckla kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag. Men en förvånande stor andel svarar att detta inte är viktigt. Det tyder på att många politiker inte inser att kommunal konkurrens är ett stort problem för många företag.
Den andra frågan som behandlas i rapporten handlar om kommunal upphandling. Vi presenterar för första gången en rankinglista som speglar företagens syn på sin kommuns upphandling. Många kommunpolitiker kommer sannolikt att bli överraskade. Det finns nämligen en utbredd uppfattning bland kommunpolitiker att upphandlingen sköts på ett korrekt och professionellt sätt.
Företagens skepsis när det gäller just synen på upphandlingen talar ett annat språk. Känner inte företagen förtroende för hur upphandlingen sköts så blir det få som väljer att delta. I Östergötland är endast var sjätte företag positivt till hur upphandlingen fungerar i den egna kommunen. Detta är inte acceptabelt med tanke på hur mycket pengar det rör sig om.
Staten, kommunerna och landstingen samt deras bolag köper varor och tjänster för 400-500 miljarder kronor varje år. Självklart måste detta arbete skötas professionellt för att vi skall få största möjliga nytta av skattemedlen.
Förutom vikten av kvalitetssäkring vid offentlig upphandling borde den ses som ett sätt att skapa den förnyelse som så väl behövs inom offentlig sektor. En väl fungerande upphandling leder till att företag och kommuner söker efter nya och bättre lösningar. Politikernas svar tyder på att många delar vår syn, men långt ifrån alla.
Trots många rapporter och artiklar genom åren återstår en hel del som kommunalpolitiker och tjänstemän kan förbättra för att få ett spänstigare näringsliv och ett gynnsamt företagsklimat. Det finns ett stort allvar i de problem som berörs i rapporten. Många av landets kommuner bryter medvetet mot kommunallagens regler om vinstförbud och lokaliseringsprincip.
Om vi förväntar oss att vanliga medborgare skall följa lagen - skall inte kommunerna också göra det?
Birgitta Laurent
Carolina Brånby