Vid partistämman nyligen vann vi östgötamoderater framgång med förslag om skärpning av patientsekretessen. Att denna kommit att urvattnas beror på att viktiga reformer för andra syften tyvärr förbisett kravet att fortsatt värna en strikt sekretess på vårdens egna villkor.
Ett exempel är lagen som möjliggör signalspaning för rikets säkerhet. Här undantas avlyssning mellan advokat och klient, på medieredaktioner samt viss själasörjande verksamhet. Förtroliga samtal mellan patient och vårdgivare ska då också undantas från avhörande vid signalspaning. Ett annat exempel är när vårdgivare ersätts av landstingen för sina insatser.
Landstingen kräver i sina vårdavtal i dag ofta direkt tillgång till patientjournaler för att kunna granska om uppgivna åtgärder utförts. Det tvingar vårdgivaren att lämna ut allt journalfört material, även utbyte av den mest förtroliga information. Av ansvarsskäl måste sådant journalföras för att den statliga tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen vid behov ska kunna granska den medicinska säkerheten. Men inte för att en betydligt vidare krets av personer inom alla landsting ska kunna kontrollera ekonomiska mellanhavanden med vårdgivare!
Det är orimligt att känslig överskottsinformation i en patientjournal genom avtal görs tillgänglig för lokala tjänstemäns ögon. Sådana tjänstemän har inget formellt tillsynsansvar för vården. Enbart kontroll av att rätt ersättning utbetalas till en vårdgivare får skötas på annat sätt än genom att plöja genom all journalföring på vem som helst som sökt en vårdgivare.
Föreställ er situationen när en ekonomiskt granskande tjänsteman ofrivilligt fått ta del av all ytterst personlig information som inte sällan finns i en journalhandling. Innehållet kanske beskriver närmaste chefens eller underlydandes, släktingars, vänners eller ovänners hela livshistoria. Hur tänker landstingen som sluter dessa avtal om patienter eller anhöriga anmäler vårdgivare när det står klart för dem att man förbundit sig i avtal att lämna ut känsliga personuppgifter som är underkastade sekretess enligt lagens strängaste mening? Sådana vårdgivare kan inte uteslutas att bli fällda av domstol, och på vems ansvar faller då att en sådan situation uppstått? Kanske slutar detta med att kvaliteten på journalanteckningarna sjunker. Man vågar inte föra anteckningar på det som är medicinskt motiverat av rädsla för att patientsekretessen i praktiken inte skyddas enligt lagens mening.
Jag gläds åt att såväl parti- som regeringsledningen nu uppmärksammats på denna problematik. Genom beslutet taget på partistämman nyligen förväntar jag mig resultat till stöd för stärkt integritetsskydd i vården redan innan valet 2010.
Finn Bengtsson