Lika skatt vid lika inkomst är den princip som sedan flera årtionden tillbaka varit gällande i Sverige. Trots detta har alliansregeringen under innevarande mandatperiod infört en lägre beskattning för dem som jobbar än för landets pensionärer. De röd-gröna partierna har lovat att förändra detta, om de vinner valet 2010.
Inkomstskatten har genom de fyra jobbskatteavdragen sänkts med flera tiotal miljarder för alla som arbetar. Skattesänkningarna för landets pensionärer har däremot inte alls varit av samma omfattning. Denna kontroversiella obalans i beskattningen kommer att bli en av valrörelsens huvudfrågor. Det är väl känt att den vanlige väljaren känner stor olust, när politiken upplevs som orättvis och skapar ökade klyftor i samhället. Detta bekräftas i tidningen Riksdag & Departements (38/09) Sifomätning 2009, som visar att omkring nio av tio väljare motsätter sig en ytterligare ökning av de ekonomiska skillnaderna mellan arbetande och pensionärer.
En livlig diskussion har tidvis förts om pensionen ska betraktas som uppskjuten lön eller inte. Oavsett svaret på den frågan är det en pedagogisk omöjlighet för alliansen att förklara för väljarna, varför pensionären och den som jobbar ska betala olika skatt vid lika inkomst. Genom beskattningen av pensionärerna försätter sig alliansen i en ohållbar politisk situation och ger oppositionen ett gynnsamt utgångsläge inför valet 2010.
Alliansen är djupt medveten om att pensionärsskatten är ett allvarligt politiskt dilemma. Regeringen har därför sänkt skatten för pensionärskollektivet både 2009 och 2010. I vårbudgeten som presenterades den 15 april kom löften om ytterligare 5 miljarder i skattesänkningar från 2011, om alliansen vinner valet. Men det räcker inte. Dessa nya löften till trots återstår drygt hälften av den skatteklyfta, som skapats genom de fyra jobbskatteavdragen.
Valet 2010 tenderar att bli det mest spänningsfyllda och oförutsägbara under hela efterkrigstiden. Om alliansen ska ha någon chans att få förnyat förtroende, då måste regeringen förändra sin skattepolitik mot den viktiga väljargrupp som landets 1,7 miljoner pensionärer utgör. Inget av de politiska blocken kan under ett valår leva i "konflikt" med ett pensionärskollektiv, som utgör närmare 25 procent av hela valmanskåren. Lika skatt vid lika inkomst måste vara den princip som gäller för det block som vill vinna valet 2010. Den politiska budgivningen kring pensionärsskatten kommer därför att fortsätta fram till valdagen i september. För alliansregeringen kan detta bli en fråga om att vinna eller försvinna.
NILS-ERIC HALLSTRÖM, FIL. DR, STATSVETARE