Pensionssystemet skapar fattigpensionärer

Linköping2006-01-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En sjuksköterska och metallarbetare som vill utnyttja sin lagliga rätt att pensionerna sig vid 61 års ålder kan räkna med 36 respektive 39 procent i sammanlagd pension i förhållande till sin slutlön före skatt. Om de i stället väntar till 65 års ålder med att pensionera sig kan de förvänta sig 46 respektive 49 procent i pension. De måste fortsätta arbeta heltid och vänta ända till 70-års ålder med att pensionera sig för att ens nå upp till en 60-procentig pension i förhållande till sin slutlön före skatt.

När Försäkringskassan och tidigare Riks-försäkringsverket kommunicerar i dessa frågor talas det i procenttal om betydligt högre pensioner. De flesta människor uppfattar För-säkringskassans siffror som en jämförelse med slutlönen under de sista arbets-åren i livet. Men så är det inte. I stället talar Försäkringskassan om pensionsutfallen i förhållande till den genomsnittliga livsinkomsten. Detta genomsnitt dras ner av de dåliga åren: låg ingångslön, sjukdom, studier, värnpliktstjänstgöring, föräldraledighet och så vidare.

Forskningsrapporten visar att en sjuksköterska måste spara drygt 4 500 kronor per månad om sparandet börjar vid 45 års ålder och om han/hon vid en pensionering vid 65-års ålder vill ha en sammanlagd pension motsvarande 80 procent av slutlönen. Dess-utom är avdragsrätten begränsad till 1 650 kronor per månad. En sjuksköterska och många andra lönegrupper är normalt inte i närheten av att kunna sätta av så stora belopp i privat sparande. Vid ett sådant förhållande måste staten ta sitt självklara ansvar och via beskattningen stimulera pensionssparande.

Trots det låga pensions-utfallet och trots att Sverige redan i dag beskattar pensionssparande hårdare än något annat land, överväger den av regeringen tillsatta Pensionsskatteutredningen att kraftigt försämra, alternativt helt avskaffa, avdragsrätten för allt pensionssparande. Därutöver överväger man att betrakta all tjänstepension som lön med full förmånsbeskattning som följd för den anställde medarbetaren. Det sistnämnda scenariot har dessutom fått det häpnadsväckande arbetsnamnet "rättvänd beskattning".

Budskapet till utredning och politiker måste därför bli: sluta beskatta det långsiktiga pensionssparandet hårdast av alla länder -- främja i stället allas möjligheter att leva på sin framtida pension.

Det nya pensionssystemet i kombination med tjänstepensionen från kollektivavtalen kommer att göra många besvikna och till fattigpensionärer om de inte radikalt ökar sitt pensionssparande. Detta framgår av en färsk forskningsrapport, skriver ANDERS JAKOBSSON, marknadschef, livförsäkringar, Östgöta Brandstodsbolag.

Läs mer om