Personval allt viktigare

Personvalen är ett sätt att vitalisera demokratin och få engagemang bakom kandidaterna, hävdar folkpartisten Gunilla Almesåker.

Linköping2010-07-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan valet 1998 har alla väljare haft möjlighet att personrösta vid val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige, EU-parlamentet och övriga allmänna val.

I pressen har det under våren förekommit olika beskyllningar där kandidater ägnat sig åt att köpa röster i provval och så kallade kupper har förekommit på nomineringsmöten.

Sant eller osant så är det inte längre självklart att valberedningarnas arbete att rangordna kandidater enligt erfarenhet, duglighet och resultat i provval, följer en demokratisk process. Inget parti vill erkänna att nepotism eller kotterier existerar.

Jag har länge förordat att vi ska valsedlar med våra namn i bokstavsordning efter för- eller efternamn. Enligt de lagkunniga kan partierna redan i dag ha sådana valsedlar. Det är alltså inte i det fallet placeringen på valsedeln som avgör om en kandidat ska bli kommunalråd eller inte.

Om vi skulle ha av valsedlar med namn i bokstavsordning skulle väljaren bli mer benägen att ta reda på vad kandidaterna står för och verkligen kryssa den kandidat man vill se företräda sitt parti. Väljaren kan med sitt kryss påverka utvecklingen i samhället genom eget val.

Motargumentet mot detta är: Tänk om man får väljarna att kryssa en person som är en kändis eller är vacker, men som de aktiva medlemmarna inte gillar och som inte är regeringsduglig i partiet. Svaret på argumentet är givetvis utbildning.

Och skulle den kryssade personen misslyckas på sin post under en mandatperiod måste ju personen avsäga sig sitt uppdrag och någon annan måste finnas för att ta över. Politiken är till för väljarna och ett överskott på kunniga och kompetenta personer måste det finnas att ta av vid en sådan situation.

Personval innebär också att alla måste redovisa var de får sina pengar ifrån för sin valkampanj och hur mycket de satsar av egna medel. I de senaste valen har det inte varit självklart, trots att vi kandidater har skrivit på ett kandidatkontrakt.

2006 kunde en del kandidater neka till att de köpt plats för valreklam med egen bild på exempelvis bussarna i Linköping. Ett annat sätt har varit att låta det egna företaget ta kostnaderna och på så sätt slippa momsen. Det går ju om det ingår i ­ företagets uppdrag.

Jag är fortfarande naiv och tror att ett undersökande och granskande media är den bästa förutsättningen för att vi får ett klanderfritt och demokratiskt val 2010.

Gunilla Almesåker (FP)

Läs mer om