Branschorganisationen Almega presenterar en undersökning som visar att 70 procent av svenskarna är positiva till skattereduktionen för RUT- och ROT-tjänster. Den positiva inställningen är spridd i hela befolkningen. Oavsett ålder, inkomst, geografisk placering, boendeform och partisympati så bejakar folk denna reform.
Nya företag och därmed nya jobb har skapats. Från att ha varit en bransch med något hundratal anställda finns nu tusentals, enligt Almega. Den vanligaste köparen är en barnfamilj. Det är i dessa familjer, som det är svårast att få livspusslet att gå ihop och behovet att köpa hushållstjänster är stort.
Från den 1 juli i år gäller fakturamodellen. Köparen får då sin skattereduktion direkt vid köpet. Det är en konstruktion som vi från Folkpartiet förordat sedan länge. I den offentliga debatten kan man få uppfattningen att utförare av tjänster är negativa till förändringen och att den skadat hela reformen. Så är dock inte fallet. Viss kritik finns från byggbranschen. Men från Almega säger man, att visst innebär systemet ett administrativt merarbete men det uppvägs av att det i stället inneburit en ökad efterfrågan på tjänster.
Att efterfrågan ökat innebär att fler nya företag och nya jobb skapas successivt. Avsikten med fakturamodellen är att det ska vara lätt att köpa tjänsterna och att även de som inte kan ligga ute med pengarna i väntan på skatteåterbäringen ska ha råd att köpa hushållstjänster.
Att även de rödgröna partiernas sympatisörer stödjer reformen är kanske inte helt oväntat. Få väljare anser att lärare, sjuksköterskor, poliser och andra stora yrkesgrupper tillhör de rika. Därför går slagorden "skattesubventioner till de rika" inte hem på detta område. I stället ser vanligt folk att svartjobben försvinner, att fler företag och jobb tillkommer och att barnfamiljerna lättare kan minska stressen och ändå kombinera arbete och familj.
Linnéa Darell