Lite i smyg har internet förändrats i sina grundvalar de senaste åren. Det pågår en fragmentering och en privatisering av internet som riskerar att särbehandla vissa användare och därmed minska nätets attraktivitet och öppenhet.
Det pågår för närvarande en fragmentering av nätet genom att länder, företag och operatörer försöker bygga "murar" kring delar av internet. Kina bygger en gigantisk digital brandvägg runt sitt land för att kontrollera trafiken och enskilda sajter. Venezuela har nyligen infört förbud mot "respektlöst" material på internet. Andra länder i Mellanöstern och Asien kräver av "säkerhetsskäl" tillgång till mejl som går över Blackberry. Och så vidare.
Privata företag bygger "inhägnader" ("walled gardens") på internet som de själva kontrollerar. Facebook har sitt egna slutna e-postsystem, samt regler för tredjepartsapplikationer och för hur personlig information behandlas. Apple har också egna regler för till exempel vilka applikationer de godkänner för iPhone och iPad. Konsumenterna får inte tillgång till onlinetjänster via webbläsare utan via en App Store som företaget kontrollerar.
Spam driver fram nya semiprivata mejlnät baserade på communities (LinkedIn och Facebook är två bra exempel). I framtiden kanske möjligheten att få sina mejl lästa avgörs av vilka grupper man tillhör.
En annan nu livlig diskussion i främst USA handlar om hur nätverksoperatörer har börjat särbehandla vissa kunder framför andra, genom att till exempel ta betalt för viss trafik eller för snabbare trafik. Detta riskerar att skapa "tullbommar" för viss trafik och gräddfiler för annan. Vissa amerikanska debattörer och politiker förespråkar nu något de kallar nätneutralitet. Det innebär att operatörer enligt lag ska behandla all data lika. De befarar att internet inte längre kommer att vara ett globalt nätverk med samma regler för alla.
Man kan hävda att det är frivilligt att ansluta till och köpa produkter och tjänster från de företag som driver slutna system, och det är förstås sant. Många är också uppenbart mycket nöjda med de tjänster som Facebook och Apple levererar. Man kan också argumentera för att marknadskrafter kommer att motverka försöken att privatisera och hägna av internet.
När det handlar om nätneutralitet blir dock saken en smula mer komplicerad, eftersom slutkonsumenterna har färre möjligheter att upptäcka och påverka vilken trafik som hamnar i snabbfilen och vilken som fastnar i den långsamma. Denna diskussion lär fortsätta.
Vetenskaplig nätverksteori visar att nätverk kan växa mycket snabbt men också att de kan krympa lika snabbt om förutsättningarna förändras. Det verkar idag osannolikt att detta ska hända med internet men det är viktigt att hålla ögonen på tidiga trender. Internets mest värdefulla egenskaper är att det är universellt, öppet och någorlunda jämlikt och dessa egenskaper måste vi bevara.
SVEN HAMMAR, VD, APICA