Problem för de stora partierna M och S

Moderaterna har blivit dominerande inom alliansen på bekostnad av de mindre borgerliga partierna. Och Socialdemo­­­kraterna kan förlora genom Miljöpartiets framgångar, vilket kan leda till en omprövning av blockpolitiken. Den analysen gör statsvetaren Nils-Eric Hallström inför hösten val.

foto: Jeppe Gustafsson

foto: Jeppe Gustafsson

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-07-20 15:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För Moderaterna blev valet 2006 det bästa sedan 1928, för Socialdemokraterna det sämsta sedan Sverige fick allmän rösträtt 1921. Inför valet 2010 är dessa båda partier huvudaktörer inom alliansen och det röd-gröna blocket. Men båda partierna har delikata problem att hantera.

Inom alliansen har Moderaterna blivit så dominerande att Kristdemokraterna och Centern riskerar att göra allvarliga valförluster 2010. Ett sådant valresultat skulle omintetgöra alla möjligheter till fortsatt borgerligt regeringsinnehav. För Socialdemokraterna visar flera mätningar att partiet har svårt att nå upp till de 35 procent, som var resultatet i katastrofvalet 2006. De röd-gröna partiernas opinionsmässiga framgångar kan helt tillskrivas Miljöpartiet, som näst intill fördubblats sedan valet 2006. Detta är besvärande nyheter för Mona Sahlin och Socialdemokraterna.

Moderaterna har i regeringssamarbetet nått stora framgångar i sin hjärtefråga sänkta skatter. Förmögenhetsskatten har avskaffats och fyra jobbskatteavdrag har genomförts för alla som arbetar. De tre mindre regeringspartierna däremot har blivit överkörda eller tvingats kompromissa i hjärtefrågor som könsneutrala äktenskap (KD), kärnkraften (C) och integritetsfrågor (FP). Även när regeringen genomfört djupt kontroversiella förändringar i a-kassa och sjukförsäkring, liksom beskattningen av landets pensionärer, har Moderaterna haft ett fortsatt starkt opinionsmässigt stöd. Väljarnas missnöje har enbart riktats mot de tre mindre regeringspartierna.

Bland socialdemokratiska kärnväljare finns en måttlig entusiasm inför möjligheten att regera tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter valet. Kontroversiella uppgörelser typ "Förbifart Stockholm" skapar oro i ett parti med tradition och vana att regera på egen hand. Den gemensamma budgetmotionen som presenterades den tredje maj visar att en röd-grön valseger leder till höjda skatter. Detta tilltalar inte de marginalväljare, som 2006 var trötta på Göran Persson och röstade borgerligt.

Moderaterna riskerar att förbli så stora och dominerande att de tre mindre samarbetspartierna misslyckas på valdagen den 19 september. Socialdemokraterna riskerar bli så små att de genom Miljöpartiets framgångar hamnar under den magiska 35-procentsgränsen.

Det paradoxala resultatet kan bli att Moderaterna gör sitt bästa val någonsin, men förlorar regeringsmakten, samtidigt som Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Men trots detta får Sverige sin första rödgröna regering - där också ett måttligt reformerat kommunistparti ingår.

Såvida inte Sverigedemokraterna blir riksdagens vågmästare, för då tvingas de etablerade partierna ompröva hela den cementerade blockpolitiken i grunden.

Läs mer om