Höstterminen 2011 införs en ny gymnasieskola och det tycks oroa SSU:aren Ellen Oskarsson (Corren 11/11). Men i sanningens namn är det väl dagens gymnasieskola som är bekymret. Det är ju dagens skola som flera år i rad har sett cirka 30 000 unga lämna klassrummen utan betyg eller fullgjord skolgång i ryggsäcken.
Det är ofta dessa ungdomar som sedan inte heller lyckas etablera sig på arbetsmarknaden. Det är naturligtvis en personlig tragedi för alla de eleverna men också en samhällsekonomisk förlust på kort och lång sikt. Därför vill vi nu erbjuda alla ungdomar fler vägar in i vuxenlivet. Att tro att vi kan fortsätta med dagens skola - trots att vi har facit i vår hand - är anmärkningsvärt men visar också på den brist på självkritik som Socialdemokraterna lider av.
Den nya gymnasieskolan kommer att erbjuda tre olika inriktningar: En högskoleförberedande, en yrkes- och en lärlingsutbildning. Vi återinför därmed respekten för de praktiskt begåvade eleverna och deras kompetens. Och ger samtidigt både dem och de studiemotiverade eleverna en chans att skaffa sig bättre förkunskaper inför väntande arbete eller studier.
Den höga ungdomsarbetslösheten är ett stort problem, inte minst i Östergötland. Ungdomarna har drabbats hårt i krisen men de åtgärder som regeringen vidtagit, med exempelvis lärlingssystem, lägre arbetsgivaravgifter för de under 25 år, hushållsnära tjänster och att möjligheten till säsongsanställning har återinförts, kommer förhoppningsvis att ge de unga en fot in på arbetsmarknaden. Och med den nya gymnasieskolan kommer de unga att stå bättre rustade. Men då krävs att alliansen vinner valet nästa år. Den rödgröna röran är överens om att riva upp reformen.
Betty Malmberg