Prostatacancerbehandling räddar liv

Står hela hälso- och sjukvårdsnämnden bakom strategin att sluta med botande behandling av prostatacancer? undrar KRISTER GERDIN, ordförande ProÖst, Patientföreningen mot prostatacancer i Östergötland.

Linköping2009-06-08 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lasse Pettersson, ordförande i landstingets hälso-och sjukvårdsnämnd (HSN), säger i Corren (2/6) att "vi måste använda pengarna på ett bättre sätt. Vi gör mycket som inte är medicinskt motiverat" och anger som exempel att "man egentligen inte vinner något på att operera prostatacancer". Som väl är, är detta senare inte sant.

Lasse Pettersson torde syfta på förhandsresultat i våras från en stor amerikansk och en stor europeisk studie. Båda undersöker effekten av PSA-screening med åtföljande behandling på dödligheten i prostatacancer genom att jämföra en screenad grupp och en oscreenad kontrollgrupp. USA-studien visar ingen skillnad mellan grupperna - kontrollgruppen påverkas av att screening redan tillämpas allmänt i USA. Europa-studien visar, efter justeringar för deltagarbortfall och begränsad uppföljningstid, 35 procents minskning.

Efter genombrottet för PSA-test i USA omkring år 1990 har dödstalen där gått ner med 40 procent. En mindre, men väl genomförd, svensk studie visade 2005 att operation av tidig prostatacancer sänkte dödligheten med 40 procent. En tumregel kan alltså vara att genom behandling av prostatacancer i tid minskar dödligheten med cirka 40 procent. Priset, enligt den svenska studien för några år sedan, är att 18 män måste behandlas för att rädda livet på en - svårt att avgöra om en cancer kräver behandling eller inte. Men mycket ny kunskap är på ingång. I till exempel Göteborg avvaktar man i dag med behandling för 40-50 procent av nydiagnosticerade, medan europasnittet är 20 procent.

När övriga Sverige till och med börjar diskutera införande av PSA-screening antyder vår högste vårdpolitiker att det är dags att sluta med botande behandling överhuvudtaget. Det ligger i linje med Östergötlands cementerade bottenplacering avseende metastaser redan vid diagnos - betyder att 86 procent dör av sin prostatacancer inom 10 år. Och med att kvalificerad palliativ vård kan ligga nere något år utan åtgärd. Döden i prostatacancer är långsam och plågsam. Står hela HSN bakom denna politiska strategi?

Krister Gerdin

Läs mer om