I Ellen Oskarssons replik (25/11) har debatten övergått från att handla om gymnasieskolan till att fokusera på eftergymnasial utbildning och arbetsmarknadspolitik. Det kan jag inte tolka på annat sätt än ett medgivande för att det nuvarande systemet för gymnasieskolan har misslyckats. Att lägga skulden för det på en borgerlig regering som har fått styra under några få år är däremot helt orimligt.
Att försöka övertyga en folkpartist om att utbildning är viktigt för framgång i livet är smått komiskt och kan närmast liknas vid att försöka frälsa en redan frälst. Det är ju precis därför vi gör om gymnasieskolan så att ungdomar så tidigt som möjligt hamnar på rätt spår - i stället för att var tredje elev inte klarar av sin utbildning. Så ser nämligen verkligheten ut.
Alla har med det nya systemet fortfarande möjlighet att vidareutbilda sig efter gymnasiet - men alla tvingas inte förbereda sig för det, utan kan i stället fokusera på det de önskar mest. Att få ett yrke och en bra bas att stå på för resten av livet, oavsett teoretisk eller praktisk talang. Vi har precis som Ellen Oskarsson säger inte råd att lämna en ungdomsgeneration efter. Men det är exakt det som det nuvarande skolsystemet gör!
Att en tredjedel av eleverna inte klarar av gymnasiet, tillsammans med en orimlig omfattning av betygshöjning, har gjort att den kommunala vuxenskolan har tvingats vara efterfrågad. Det är ett problem som måste tas itu med. Försök inte vifta undan fakta med retoriskt prat om skatter och Stockholmsförorter, eller att framställa regeringen som ond. Det finns olika idéer om hur man uppnår förutsättningar för välstånd i samhället och det vore klädsamt med en viss ödmjukhet även från Ellen Oskarssons sida.
Vi tror på det vi gör och gör det för landets bästa, naturligtvis även för ungdomarna i min hemkommun Mjölby.
Tobias Josefsson