Rättvis handel i Linköping

Linköping bör bli en så kallad Fairtrade City och satsa på rättvisemärkta varor inom offentlig sektor. Det menar åtta Linköpingsbor från bland annat mp och kd.

Linköping2007-04-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I många välfärdsländer som Storbritannien, Frankrike och Belgien börjar man ta ansvar för de globala konsekvenserna av sin konsumtion. Ett tydligt tecknen på den nya medvetenheten är uppkomsten av så kallade Fairtrade Cities. Bara i Storbritannien finns nu över 200 stycken.

Som konsumenter kan vi själva välja Rättvisemärkt/Fairtrade-produkter. Men det är svårare att vara säker på att de varor som vi tar del av genom kommunens inköp inte är etiskt tvivelaktiga. Här fyller Fairtrade City en viktig funktion. För att diplomeras som en Fairtrade City åtar sig staden att aktivt informera om, förbättra utbudet av samt konsumera Rättvisemärkt, såväl inom offentlig sektor som inom näringsliv och ideella organisationer.

Rättvisemärkt garanterar producenterna en god arbetsmiljö, skälig lön, anställningstrygghet samt ett jordbruk som strävar efter att inte utarma eller skada den biologiska mångfalden. Genom att vi i Linköping konsumerar Rättvisemärkt kommer handelns positiva sidor producenterna i de fattiga delarna av världen till del. De får en chans att själva bygga en bättre framtid.

De goda exemplen är många även i Sverige. Det finns knappt något större företag med självaktning som inte tar ansvar för produktionen av sina varor, exempelvis genom uppförandekoder. Många kyrkor och organisationer köper i så stor utsträckning som möjligt enbart in rättvisemärkta varor, och nyligen beslöt Försvarets materielverk som första offentliga upphandlare att ställa krav på mänskliga rättigheter i sin tillverkning. Antalet svenska Fairtrade Cities ökar också stadigt sedan Malmö diplomerades 2006.

Detta är inte en blockpolitisk fråga. Alliansstyrda Lund, liksom Malmö med s-v-mp-majoritet, har båda insett vikten i denna fråga. Näst på tur står vår grannkommun Norrköping.

Linköping kan inte välja att stå utanför denna utveckling. I stället bör vi tillsammans med Norrköping stärka vårt varumärke och se till att den fjärde storstadsregionen blir en plats där vi inte bara talar om hållbar utveckling utan agerar.

18.30 på tisdag den 17 april är Linköpings kommunalpolitiker inbjudna till Stiftskansliet, Ågatan 65, för att förklara vad deras respektive parti vill göra för att bidra till en mer rättvis handel. Ska vi fortsätta ligga i täten för samhällsutvecklingen genom att bli en Fairtrade City, eller se oss omsprungna av Norrköping och hundratals andra europeiska städer?

Små förändringar i Linköping kan bidra till stora förbättringar på andra håll i världen - det är något vi alla kommer att tjäna på.

Marie Andersson (mp), Martin Björnsson (företagare), Daniel Ellström (Grön ungdom), Magnus Engström (kd), Maria Grankvist (Fältbiologerna), Anders Hedlund (Världsbutiken), May Johansson (Kvinnor i Svenska kyrkan), Annika Lillemets (mp)

Läs mer om