Vi har i Östergötland och Sverige en hälso- och sjukvårdsmodell att vara stolta över. Tillsammans finansierar vi vård som alla, oavsett bakgrund och inkomst, kan få del av den dag vi blir sjuka.
Principen som den svenska och östgötska hälso- och sjukvården baseras på - socialdemokratiska värderingar som rättvisa och solidaritet - har också ett mycket stort förtroende bland östgötarna.
Ändå tvingas vi socialdemokrater konstatera att landstingsvalet 2006 var ett misslyckande.
Partiet förlorade valet och sedan årsskiftet styrs landstinget i Östergötland av en borgerlig koalition. Socialdemokraterna har ett omfattande arbete framför sig för att återvinna förtroendet och lägga grunden för en valseger 2010.
För att göra det har socialdemokraterna i Östergötland enats om ett antal punkter som ska utgöra grunden för vår fortsatta politik.
För det första handlar det om att utforma en rättvis vård på människans villkor - inte marknadens.
Rättvis vård innebär att vården ska styras mot de med de största behoven, inte de med de största plånböckerna. Grunden för det är den gemensamma finansieringen och tydliga politiska beslut som styr resurserna till dem med de största behoven.
I dag hotas denna princip.
Den borgerliga regeringen har öppnat upp för att den offentligt finansierade vården ska låta patienter med privata sjukförsäkringar gå före samtidigt som det borgerliga fempartistyret i Östergötland vill privatisera bland annat lasarettet i Motala.
Det innebär alltså särskilda gräddfiler för personer som har gott om pengar. Därmed sätts behovsprincipen ur spel.
För det andra handlar det om en trygg och nära vård.
Det är nödvändigt att östgötsk hälso- och sjukvård har hög kvalitet på alla nivåer. För en del åkommor är närhet och kontinuitet viktigt. För andra är det specialisering och spetskompetens som är det avgörande.
De vanligaste behoven hos befolkningen ska mötas nära och en trygg vård måste vara organiserad utifrån patientens behov. Socialdemokraterna vill därför stärka samverkan mellan kommunal vård och omsorg och landstingets hälso- och sjukvård. Ingen ska behöva hamna mellan stolarna.
Genom en förbättrad samverkan mellan exempelvis försäkringskassa, AMS, kommun och landsting vill partiet förbättra stödet för den enskilde och nyttja samhällsresurserna mer effektivt.
Vi tar därför avstånd från marknadslösningar som leder till splittrade resurser och utlämnar patienten att samordna sin vård själv.
För det tredje handlar det om att skapa en långsiktigt hållbar vårdorganisation med hög tillgänglighet.
Hur sjukvården organiseras måste variera efter hur behoven förändras och den medicinsk-tekniska utvecklingen ser ut. Däremot måste vården organiseras på ett sådant sätt att det ges förutsättningar för uthållighet, kunskapsspridning och utvecklingskraft i länets alla delar.
Det innebär att vi i Östergötland ska ha tre profilerade sjukhus för alla östgötar. Till alla tre knyts forsknings- och utvecklingsresurser.
Socialdemokraterna motsätter sig en politik baserad på ideologiska privatiseringar som leder till privata monopol och ensidigt gynnande av privata entreprenörer.
I stället arbetar vi utifrån punkterna ovan med att ta fram ett program för en socialdemokratisk hälso- och sjukvårdspolitik inför valet 2010.
En likvärdig sjukvårdspolitik med fokus på alla östgötars, inte marknadens, behov.
Johan Andersson
Ordförande (s) i Östergötland
Louise Malmström
Vice ordförande (s) i Östergötland