Regeringens förslag om en koldioxidskatt på EU-nivå var välkommet. Tyvärr var det också förvånande. Vänsterpartiet har hela den gångna mandatperioden i Europaparlamentet drivit på för att EU ska införa minimiskatt på koldioxid. Men EU-parlamentariker från Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna har röstat ner varje sådant förslag.
En koldioxidskatt på EU-nivå, där enskilda länder kan införa högre skatter, vore effektivt. Den vore mycket mer verkningsfull än EU:s utsläppshandelssystem, där utsläppsrätter delas ut alldeles för generöst och där priset är för lågt.
Men bevisligen finns det stora skillnader mellan vad regeringen lovar det svenska folket och hur dess EU-parlamentariker sedan agerar i Bryssel. Och miljöministerns förslag är bara tomt publikfrieri inför EU-valet den 7 juni.
Vänsterpartiet har drivit en ambitiös klimatpolitik i Europaparlamentet, vilket nyligen blev uppmärksammat av Naturskyddsföreningen. Vi tänker fortsätta att göra det.
Vi anser att EU:s nuvarande mål att sänka utsläppen med 20 procent är för lågt. Vi vill att EU sänker sina utsläpp av växthusgaser med minst 40 procent till 2020 och med 80-90 procent till 2050.
Vi vill att EU höjer klimatbiståndet. Vi vill ha en EU-minimiskatt på koldioxid och vi vill ha ett effektivare utsläppshandelssystem. Vi vill underlätta investeringar i vindkraft för att både sänka utsläppen och ge nya jobb. Vi vill sänka momsen på klimatvänlig mat.
Vad regeringen vill är svårt att avgöra, eftersom de säger en sak men röstar tvärtom. Tänker regeringspartierna M, C, FP och KD rösta för en koldioxidskatt i EU-parlamentet? Eller är den åsikten bara giltig i medier?
Mikael Gustafsson
Eva-Britt Svensson