Corren efterlyste på den internationella kvinnodagen regeringens dagordning för jämställdhet. Då ledarsidan inte tycks bevaka vad som händer på detta område annat än på kvinnodagen vill jag gärna upplysa om vad regeringen gör och hittills har gjort.
En rad beslut har fattats för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialtjänstlagen skärps och kommunernas skyldighet att ge stöd till våldsutsatta kvinnor blir tydligare, samtidigt som 109 miljoner kronor avsätts till att leva upp till denna ambitionshöjning.
Nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor vid Uppsala universitet (NKC) har fått i uppdrag att utarbeta ett nationellt program för hälso- och sjukvården avseende omhändertagande av offer för sexualbrott. Reglerna vid bodelning blir mer rättvisa och anständiga.
En kvinna som fått skadestånd från en make som misshandlat henne ska inte behöva dela med sig av skadeståndet vid bodelning efter skilsmässa. Brottsoffer ska få bättre information om när en gärningsman släpps och var han befinner sig. Samtidigt pågår ett arbete med en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Forskning och kunskap om kvinnors hälsa har varit eftersatt. Regeringen har därför beslutat att satsa 90 miljoner kronor på ett forskningsprogram för bättre kvinnohälsa.
En ny diskrimineringslag håller på att ta form. Sanktionerna mot dem som diskriminerar kan komma att bli mer kännbara än i dag.
100 miljoner kronor satsas för att främja kvinnors företagande.
En skattereduktion införs för utgifter för hushållsarbete. En jämställdhetsbonus införs som förbättrar möjligheterna för män att ta ett större föräldraansvar under barnens första år och för män och kvinnor att dela på arbetet i hemmet.
Trots att vi lever i världens mest jämställda land finns det kvinnor i Sverige som lever under förtryck, hot och våld.
För dem är det inte självklart att ens få välja vem de ska gifta sig med. Att komma till rätta med hedersproblematiken kräver långt mer än en feministisk analys. Det kräver ökad sakkunskap inom polis, skola, sjukvård och socialtjänst om dessa företeelser, vilket på många håll saknas i dag. Det behövs bättre samverkan mellan myndigheter. Lagstiftning behöver ses över och lagar kan komma att behöva ändras. Ett samlat program för att bekämpa hedersvåld tas nu fram.
Från och med årsskiftet har integrations- och jämställdhetsfrågorna ett eget departement. Detta visar på den vikt regeringen fäster vid dessa frågor. Medlen till jämställdhetspolitiken har tiodubblats. Arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätter.
Vi har mycket att vara stolta över när det gäller jämställdhet, men vi har samtidigt mycket som återstår att göra och regeringen sätter jämställdhetsfrågorna högt på dagordningen.
Nyamko Sabuni