Under det senaste året har signalerna om minskad tillväxt, ökad arbetslöshet och fler varsel duggat tätt. Bara under september månad ökade varslen i byggbranschen med 1000 anställda. Här i Linköping är omkring 160 varslade.
Det är mot denna verklighet som tre år av borgerligt styre ska prövas. Vad har den borgerliga regeringen gjort för att förhindra en personlig katastrof för de som nu riskerar att bli av med jobbet? Vilka dörrar har borgarna stängt nu när det börjar blåsa?
Man kan konstatera att alliansen har lyckats med att se till så att en stor del av löntagarna lämnat arbetslöshetsförsäkringen. Och det handlar om två huvudorsaker. Dels har man genomfört försämringar som gjort att färre löntagare kan ta del av försäkringen och sedan flerdubblat medlemsavgiften genom att införa en ny avgift. Utöver detta har regeringen också ändrat finansieringen av arbetslöshetskassorna så att respektive a-kassa själv ska bära en tredjedel av kostnaderna, det vill säga om en a-kassa som exempelvis Handels får en ökad arbetslöshet så kommer man tvingas att höja medlemsavgifterna på grund av ökade utbetalningar i arbetslöshetsersättning.
Den tes som finansminister Borg, statsminister Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Littorin anfört är att löntagarna i respektive a-kassa ska känna ett ansvar för att arbetslösheten ökar.
Vi undrar om det är medlemmarna i respektive a-kassa som genom ökade medlemsavgifter ska få bukt med arbetslösheten? Svaret är givet. Reinfeldts och Littorins argument är inte hållbart. Alliansen använder argumentet som täckmantel. I själva verket är det den fackliga organisationsgraden man vill åt.
Nu vill man införa en sänkning på medlemsavgiften till a-kassan och lätta på medlemskravet. Detta är ett bevis på att man har misslyckats och att man abdikerar från sin egen politik. De har försuttit chansen att Sverige ska stå väl förberett när vi går in i en lågkonjunktur. Vi bör istället investera för framtiden. Vi vill därför att regeringen avskaffar den del av arbetslöshetsavgiften som ökar när arbetslösheten i branschen ökar. Den straffar grupper som får hög arbetslöshet exempelvis på grund av finansiella kriser. Omkring 90 procent av utgifterna bör istället finansieras gemensamt. Vi anser även att avgiften till försäkringen bör ge en reduktion av skatten.
Vi vill ha ett frivilligt medlemskap i a-kassan och att detta görs enkelt och billigt så att en hög anslutningsgrad till a-kassorna främjas. Ett meningsfullt medlemskap i en a-kassa ska innebära att det ger ekonomisk trygghet. Nu är det bara kring 25 procent av löntagarna som kan försäkra 80 procent av sin lön i arbetslöshetsförsäkringen. Nästan hälften av löneinkomsterna i ekonomin kan inte försäkras i arbetslöshetsförsäkringen.
I dag besöker vi bygget av flygvapenmuseet i Malmslätt för att diskutera vilken framtid byggnadsarbetarna i Linköping ska få. Vi vet att Sverige kan bättre. Det är dags för en förändring.
Thomas Gustavsson
Pär Alexandersson