Nu har beskedet kommit från regeringspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner. Det blir inga extra pengar till kommuner och landsting i år. Beskedet kommer i en tid då den ekonomiska situationen för landets kommuner och landsting är alarmerande.
I Östergötlands län motsvarar regeringens frysta bidrag till kommuner och landsting 600 försvunna heltidstjänster 2010.
I dag lämnar hundratusentals föräldrar sina barn till förskola, skola och fritidshem. Samtidigt låter många av oss hemtjänsten göra vardagen bättre för våra åldrande föräldrar. Om vi även i fortsättningen ska kunna göra det, utan att behöva känna en gnagande oro i magtrakten för hur våra kära har det, måste vi våga satsa på vår gemensamma välfärd.
Det är en insikt som vi i Vänsterpartiet delar med det svenska folket. Nio av tio föredrar bättre kvalitet i vård, skola och omsorg, före sänkt skatt. Åtta av tio säger: Höj skatten om det behövs! Det visar en stor undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting har låtit göra.
En ansvarsfull regering hade i det här läget sagt till de lokala politikerna: Gör inga drastiska nedskärningar! Vi löser det här tillsammans. Vi har inte råd med försämringar i skolan, vården och omsorgen. Vi har inte heller råd med neddragningar som spär på arbetslösheten. Det både förvärrar och fördjupar lågkonjunkturen.
Men i stället har vi en regering som skjuter över ansvaret för att hantera krisen på kommunerna och säger att de måste prioritera. Vilka är det de ska prioritera bort? Är det de gamla, de sjuka eller barnen?
Regeringen säger att vi inte har råd att satsa på välfärden. Att vi måste vara försiktiga, att vi inte vet hur djup krisen blir och att vi därför måste hålla hårt i pengarna. Samtidigt har de sänkt skatter för 85 miljarder.
Att satsa på att försvara jobben och kvaliteten i välfärden är det effektivaste och billigaste sättet att bekämpa krisen. En lärare som tack vare våra förslag får behålla sitt jobb kan fortsätta konsumera, bidra till att hjulen snurrar och utför samtidigt ett för samhället viktigt och nödvändigt jobb. En direktör som på grund av regeringens politik får sänkt skatt ökar istället sitt sparande, vilket inte får fart på ekonomin.
Vi menar att statsbidragen måste öka kraftigt. Det behövs minst 15 miljarder extra enbart för att behålla dagens nivå, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar.
Vi vill se ett mer flexibelt balanskrav. Kommuner och landsting måste få möjlighet att lägga undan pengar under goda år för att satsa under dåliga.
Vi vill också ge kommunerna möjlighet att investera sig ur krisen. Staten ska belöna modiga kommuner som vågar satsa genom att bidra med en femtedel av investeringskostnaden.
Ulla Andersson
Torbjörn Björlund