I den årliga AidWatch-rapporten från den europeiska samarbetsorganisationen Concord framgår det att löftena från EU:s medlemsstater om bättre bistånd inte infriats. Över en miljard människor lever i extrem fattigdom, många som en direkt följd av den finanskris västvärlden orsakat. Klimatförändringarna, som till stor del orsakats av den rika världens klimatutsläpp, betalas av de allra fattigaste.
Trots att EU-länderna gemensamt har lovat öka biståndet för att nå upp till målet om halverad fattigdom 2015 visar prognosen att minst 13 av medlemsländerna inte når upp till sina delmål för 2010. EU-länderna har lovat att tillsammans ge 0,56 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) till år 2010.
Men EUs biståndsmål kommer inte att uppfyllas om inte drastiska åtgärder genomförs. Det visar den europeiska AidWatch-rapporten Penalty Against Poverty - More and better EU-aid cab score Millennium Development Goals som släpptes den 10 juni i EU:s medlemsländer.
Sverige är det EU-land som ger mest i bistånd i procent av BNI. Under 2009 uppgick det svenska biståndet till 1,12 procent av BNI. Men AidWatch-rapporten visar att Sverige och övriga EU-länder blåser upp sina biståndsbudgetar med kostnader som inte syftar till fattigdomsbekämpning. Genom att räkna in skuldavskrivningar, flyktingmottagande och kostnader för utländska studenter blir siffrorna missvisande.
Det är också ett faktum att den svenska biståndsbudgeten kommer att ätas upp om man använder den för att finansiera klimatarbete i utvecklingsländer. Därför måste pengar för klimatarbetet gå utöver biståndsbudgeten.
Sverige har gott anseende i biståndskretsar och kan gå i bräschen för ett effektivt bistånd och ett EU som tar ett gemensamt globalt ansvar i kampen mot världens fattigdom. Den 17 juni träffas ledarna för EU:s medlemsstater för att besluta om ett gemensamt åtgärdspaket för att uppnå FN:s millenniemål om halverad fattigdom 2015. Vi uppmanar därför statsminister Fredrik Reinfeldt och Sverige att sluta urholka biståndet och aktivt jobba för att övriga EU-länder gör detsamma, samt framföra krav på övriga EU-länder att leva upp till sina biståndslöften.
Concord bevakar och informerar om EU:s bistånds- och utvecklingspolitik och i Concord Europa samverkar 1 600 organisationer.
Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare, ActionAid
Gabi Björsson, kanslichef, Afrikagrupperna
Erik Lysén, chef policyavd, Sv kyrkans intenationella avd
Bo Forsberg, generalsekreterare, Diakonia
Annica Holmberg, tf generalsekr, Forum Syd
Eva Christina Nilsson, generalsekr, Sv missionsrådet
Medlemmar i Concord Sverige