Religionsfrihet i skymundan

Sverige prioriterar inte religionsfrihet i utrikespolitik och internationellt agerande, trots att bristande religionsfrihet har stark koppling till konflikter. EVA CHRISTINA NILSSON och KATHERINE CASH, generalsekreterare respektive religionsfrihetsexpert vid Svenska missionsrådet, vill se förändring.

Religionsfrihet finns med bland de mänskliga rättigheterna enligt FN, påpekar artikelförfattarna.Arkivfoto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix/2001

Religionsfrihet finns med bland de mänskliga rättigheterna enligt FN, påpekar artikelförfattarna.Arkivfoto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix/2001

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-06-24 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Religionsfrihet är en hotad frihet. Internationellt utsätts religionsfriheten för oerhörda brott och i många länder är det en ökande trend. Bristande religionsfrihet är också ett hinder mot att Sveriges utrikespolitiska prioriteringar ska ge resultat.  Ändå är dessa frågor nästan osynliga i utrikespolitiken. Det måste regeringen ändra på. I dag publicerar Svenska missionsrådet en rapport om varför och hur religionsfrihetsfrågor bör integreras i svensk utrikespolitik.

Det uppskattas att över 3 000 personer i Eritrea sitter i fängelse på obestämd tid på grund av sin tro. I Iran har över 10 000 bahaier avskedats från tjänster inom staten och på universitet sedan 1979. Och i Bangladesh har en gammal lag gjort det möjligt för regeringen att konfiskera jordbruksmark från hinduer. Svenska missionsrådets medlemmar - kyrkor och kristna biståndsorganisationer - och deras samarbetsorganisationer möter olika former av inskränkningar i religionsfriheten och ser hur detta underblåser konflikter och förstärker fattigdomen.

Religionsfrihet är en av rättigheterna i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Det handlar om vanliga människors vardagsliv och möjligheter - om frihet från tvång, frihet att uttrycka sig och om icke-diskriminering. I likhet med de andra grundläggande friheterna bidrar religionsfrihet till att uppnå många andra rättigheter. Dessutom kan religionsfrihet spela en viktig roll i demokratiserings- och utvecklingsprocesser och det finns mycket starka kopplingar mellan bristande religionsfrihet och konflikt. Alltså bidrar religionsfrihet till att uppnå Sveriges utrikespolitiska mål och bristande religionsfrihet hotar möjligheten att nå dessa mål.

Ändå har religionsfrihet kommit i skymundan i Sveriges internationella agerande. Till exempel finns religion och religionsfrihetsfrågor inte med i Sidas verksamhetsplan för hur de ska arbeta med demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Och diskriminering på grund av religion eller tro prioriteras inte av Sida till skillnad från flera andra diskrimineringsgrunder.

Det här visar Svenska missionsrådets rapport Tro, frihet och förändring: så kan religionsfrihet integreras i svensk utrikespolitik som publiceras i dag. Med rapporten vill vi uppmana regeringen att ge utrikesdepartementet och Sida i uppdrag att arbeta aktivt med att integrera religionsfrihetsfrågor i utrikespolitiken.

Det är hög tid att religionsfrihet kommer upp på den politiska dagordningen och behandlas med samma kunskap och intensitet som andra rättigheter.

Eva Christina Nilsson

Katherine Cash

Läs mer om